Home > Activiteiten > Wandelingen > Wandeling door de Moerputten


26-04-2011
Wandeling door de Moerputten
De Venkantbrug is gerestaureerd en staat er schitterend bij!
Een mooie aanleiding om Peter van der Velden te vragen weer eens een rondleiding door de Moerputten te geven.
Op zondagmorgen 17 april verzamelden zich een 14-tal enthousiaste mensen in de stralende ochtendzon. Een mooi begin van de dag!
Het natuurgebied de Moerputten dankt zijn naam aan de drassige veengrond, ook wel ‘moer’ genoemd. Veen is een natte en sponsachtige grondsoort, opgebouwd uit plantaardig materiaal. In gedroogde vorm is deze brandstof bekend als turf. Tot in het begin van de twintigste eeuw werd er in de Moerputten laagveen gestoken. Hierdoor ontstonden er een grote plas.
De spoorbrug die in 1885 over de plas werd aangelegd maakte deel uit van het Halve Zolenspoorlijntje tussen Lage Zwaluwe en ’s-Hertogenbosch. Bij de aanleg hield men nog rekening met een dubbel spoor ( aan de pijlers nog te zien ). Het bleef bij enkelspoor: vandaag de naam Halve Zolenlijn! Anderen verklaren de naam door de halfproducten die erover vervoerd werden of zelfs door de lage snelheid van de trein – meer iets voor halve garen….
Na 1972 reed de laatste goederentrein over het spoor. Door de toename van het autoverkeer zag de Nederlandse Spoorwegen geen toekomst meer voor deze onrendabele lijn.
De Moerputten werd een rustig gebied, niet geschikt voor landbouw. Een paradijs voor planten en dieren. Nu de Venkantbrug ook gerestaureerd is kunnen wandelaars volop van de rust en de schitterende natuur genieten.
En dat deden we dan ook op die zondagmorgen!
( informatie uit: de Moerputtenbrug – historie en natuur )
klik op de foto voor meer foto's van deze wandeling

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid