Home > Duurzaamheid > Duurzaamheid algemeen > Energiebesparende maatregelen voor zelf doen


30-09-2009
Energiebesparende maatregelen voor zelf doen
Energiebesparende maatregelen voor zelf doen
Het is zinvol om efficiënt met energie om te gaan uit het oogpunt van kosten. Ook de eindigheid van fossiele brandstoffen en voorzorg tegen de (mogelijke) klimaatverandering speelt een rol. Om minder energie uit het net af te nemen, is energiebesparing veel goedkoper dan de aanschaf van zonnecollectoren of panelen met zonnecellen.
Hieronder een aantal eenvoudige maatregelen met een korte terugverdientijd die u zelf kunt nemen. Eventueel kan een klussenbedrijf deze maatregelen uitvoeren, in het bijzonder de maatregelen 16 en 19 en 20.

1. Breng een isolerende ommanteling aan rondom leidingen van de verwarming en warm water in ruimten en op plekken die niet verwarmd behoeven te worden. U kunt dan denken aan de zolder, de doorgaande leidingen in slaapkamers op de eerste etage en de leidingen in garage. Vergeet eventueel ook niet het verdeelblok van de vloerverwarming. De groene leidingisolatie van de Praxis is wat duurzamer dan de zwarte leidingisolatie van de Gamma. Na het aanbrengen krimpt de leidingisolatie. Breng de isolatie om die reden aan op een iets grotere lengte van strikt noodzakelijk is. Vul de isolatie waar nodig nog aan na het krimpen. Ten slotte kunt u de leidingisolatie omwikkelen met reflecterende bandagefolie. Reflecterend materiaal kan moeilijk warmte opnemen en warmte afstaan. Dit leidt tot een aanvullend isolerend effect. Een verpakking bandagefolie kunt u via internet bestellen via www.tonzon.nl.

2. Breng op de muur achter de radiatoren radiatorfolie aan. De folie isoleert zelf en reflecteert de warmte van de radiatoren de woonkamer in. Radiatorfolie is verkrijgbaar bij een bouwmarkt.

3. Breng op de radiatoren aan de kant die gericht is naar de muur, reflecterend papier aan. Dit materiaal is onder andere verkrijgbaar via www.energiekisolatie.nl en www.tonzon.nl.

4. Bevestig op de overgordijnen, aan de kant gericht naar het raam, energievoering aan. Het gaat in feite om een isolerende dunne laag rubber. Bovendien ontstaat tussen het gordijn en de energievoering een extra spouwtje. Energievoering is verkrijgbaar bij een fourniturenzaak.

5. Breng brede vensterbanken boven de radiatoren aan, met een zodanige breedte dat deze vensterbanken over de radiatoren heen steken. Voorzie de onderkant van deze vensterbanken ook van reflecterend materiaal. Dergelijke vensterbanken zijn verkrijgbaar bij een bouwmarkt.

6. Laat de (over-)gordijnen net boven de brede vensterbanken eindigen. Zorg er voor dat de gordijnen niet voor de radiatoren hangen. Als dat wel het geval wordt de ruimte tussen de radiatoren en het glas verwarmd in plaats van de woonkamer.

7. Verbeter de tochtwering. Breng tochtstrips aan rondom deuren en ramen. Aan de kant die naar buiten gaat kunnen rubberen flappen dienstig zijn. Aan de binnenkant voldoet een strip in een kunststof vatting. Verkrijgbaar bij een bouwmarkt.

8. Maak andere mogelijke tochtgaten dicht met wat kit uit een kitspuit.

9. Hang voor de ramen beweegbare raamisolatie. Het gaat om een soort luxaflex van geplisseerd reflecterend materiaal dat op bestelling op maat voor het betrokken raam wordt gemaakt. De koudestraling bij het raam wordt kleiner met behulp van deze raamisolatie. Zie www.tonzon.nl.

10. Voorzie de onderkant van het luik boven de waterput van vloerisolatie bijvoorbeeld een thermoskussen. Leg op de bodem van de put bodemafsluiter. Als gevolg hiervan komt minder vocht in huis, dat u ook niet behoeft weg te ventileren. Zie voor thermoskussens en bodemafsluiter www.energiekisolatie.nl en www.tonzon.nl.

11. Bezie of u voorzetramen kunt (laten) aanbrengen voor ramen die u niet kunt laten vervangen door extra isolerend glas. Leverancier onder andere glaszettersbedrijf Nelis in de Stationsstraat in Drunen.

12. Breng spaarlampen aan. In de consumentengids staan regelmatig vergelijkbare warenonderzoeken naar spaarlampen die er ondertussen in allerlei soorten en maten zijn. U kunt ook nog denken aan LED-lampen die minder elektriciteit gebruiken, maar momenteel tamelijk duur zijn.

13. Gebruik een schakelbaar stekerblok voor alle stekers van bijvoorbeeld de muziekinstallatie en de computerapparatuur. Al deze apparatuur kunt u dan in een keer compleet uitschakelen zonder dat sluipverbruik overblijft. Op een zelfde manier kunt u de transformatoren van de halogeen lampen schakelen.

14. Voorzie de buitenverlichting van een bewegingsmelder, zodat deze verlichting alleen brandt als een persoon bij uw voordeur of in uw tuin komt.

15. Breng een pompschakelaar aan voor de pomp van de vloerverwarming. Zie http://www.wth.nl/"> www.wth.nl De schakelaar wordt u dan per post toegestuurd.

16. Laat een circulatiepomp met A-label aanbrengen. Bestel meteen bij de bestelling de isolatieschalen mee. Zie voor meer informatie de internetsite www.top10.hier.nu

17. Als u een oudere verwarmingsketel heeft die u nog een poos wilt gebruiken, komt het voor dat de ketel geen pompschakelaar heeft. Ook dan kan het aanbrengen van een pompschakelaar zinvol zijn.

18. Voorzie een TL-buisarmatuur van hoogfrequent voorschakelapparaat. Dit leidt tot een elektriciteitsbesparing van ongeveer veertig procent. Zie http://www.memostar.nl/"> www.memostar.nl

19. Gebruik het warm water van de c.v.-ketel voor de wasmachine en de afwasmachine. Dit leidt tot een energiebesparing van ongeveer achttien procent. Voor de wasmachine heeft u dan een voorschakelapparaat nodig. Zoek met een zoekmachine en de term voorschakelapparaat. De afwasmachine kan warm water toegevoerd krijgen met een maximale temperatuur van zestig graden Celsius via een thermostatische regelaar. Verder is een geïsoleerde warmwaterleiding van de c.v.-ketel naar de wasmachine en de afwasmachine nodig. Het verdient aanbeveling in de leiding naar de wasmachine een waterslagdemper aan te brengen. Zie onder andere www.flamco.nl.

20. Breng in de uitgaande warmwaterleiding van de c.v.-ketel een thermisch doseerventiel aan. Zie www.dtb.nl. Het ventiel kan u per post worden toegestuurd. In de opwarmfase van de c.v.-ketel stroomt dan weinig water naar de douche en de kranen. Als de watertemperatuur hoger is dan 37 °C stroomt de normale waterhoeveelheid door.

21. Voorzie de wateruitstoomopeningen van eenvoudige doorstroombegrenzers. Zie www.lieventum.nl Dit bespaart (warm) water en dus ook energie.

22. Voorzie de douche van een waterbesparende douchekop. Ook die bespaart warm water en dus ook energie.
Zie voor meer mogelijkheden voor meer energie-efficiëntie onder andere de internetsite www.milieucentraal.nl

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid