Home > Communicatie > Interviews R. Schalken > “De pioniersfase is voorbij”


19-06-2012
“De pioniersfase is voorbij”
Je eigen enthousiasme overbrengen. Dat werkt vaak het beste. Zo ook met zonnepanelen. Milieubewuste en op de portemonnee lettende particulieren houden op dit moment de ontwikkelingen rondom zonnepanelen nauwlettend in de gaten. Ook de natuur- en milieuvereniging is actief op dit terrein en met een plan bezig dat ze burgers kan voorschotelen. Daarnaast heeft ze onlangs een Comité van Aanbeveling in het leven geroepen, die het initiatief voor zoveel mogelijk zonnepanelen op de Heusdense daken ondersteunt. In dit interview ‘twee gewone burgers’ aan het woord over zonnepanelen.

De ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen gaan gewoon door. De particulier wacht af totdat bekend is wanneer de Btw-verlaging op zonnepanelen een feit is en of er een nieuwe subsidieregeling komt. De natuur- en milieuvereniging gaat door met haar plan om burgers een handzaam voorstel te kunnen aanbieden voor de plaatsing van zonnepanelen op het dak en op gemeentelijk niveau wordt gewerkt aan een plan voor de oprichting van een lokale coöperatieve energiecentrale.

Eigen energiebedrijfje
Zonlicht wordt door zonnepanelen omgezet in elektriciteit. Via een omvormer wordt deze elektriciteit geschikt gemaakt voor gebruik in huis. Jack Kops besloot bijna drie jaar geleden tot de plaatsing van 20 zonnepanelen (van 175 = 3500 Wattpiek) op het platte dak van de woning en was daarmee een van de eersten in Vlijmen. Op de vraag naar de reden, zegt hij: “Als je een beetje positief in de wereld staat, dan zie je dat mensen er een rotzooitje van maken. Enkele dagen zon levert de hele wereld genoeg energie op om alle wereldburgers een jaar lang van elektriciteit te voorzien. Als je bedenkt wat we met z’n allen allemaal vuil maken, de uitstoot van kolencentrales bijvoorbeeld, dan kun je zelf een bijdrage leveren aan een schoner milieu. Ik vind het hartstikke leuk om een eigen bedrijfje op het dak te hebben. “ En daar voegt hij heel enthousiast aan toe: “Vandaag al 13 kWh binnen zien komen, genoeg voor 10 à 12 wasbeurten. Het is ook een investering in je huis, dat meer waard wordt.” Het rendement van zonnepanelen wordt volgens Jack vaak te laag geschat. “Men gaat uit qua zonuren van de afgelopen 30 jaar, maar deze eeuw is het aantal zonuren met sprongen vooruitgegaan als gevolg van de klimaatverandering.”

Geen spijt van investering
Alles heeft hij zelf uitgezocht en geregeld. “Tegenwoordig is er veel meer informatie beschikbaar. Er waren destijds maar enkele leveranciers, waaronder ook malafide.

Er werd gezegd: ‘als we straks komen plaatsen, dan komt alles in orde’, maar sommige zaken klopten echt niet. Je moet rekening houden met eventuele schaduw, want als één paneel schaduw heeft, dan functioneert het hele systeem niet goed. En hoe hoog staat de zon in december, hoe zit het met de stormbestendigheid en de hoek die je kiest voor plaatsing van de panelen en niet onbelangrijk hoe ligt het dak, want dat moet tussen zuidoost en zuidwest liggen?” Ook aan het krijgen van subsidie heeft hij de nodige tijd en zoekwerk moeten besteden. “Je leert er een hoop van en bovendien had ik ook de tijd er voor”. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen drie jaar drastisch omlaag gegaan. Desondanks heeft Jack geen spijt van zijn investering. “De pioniersfase is inderdaad voorbij. De huidige zonnepanelen zijn wel iets verbeterd ten opzichte van die van enkele jaren geleden. Voorlopig zal er niet zo veel meer veranderen en als er een nieuw systeem komt, dan zal dat in het begin heel erg prijzig zijn. Met de subsidie die ik heb, is de investering na 8 jaar terugverdiend. De rest is pure winst, want ze gaan 30 jaar mee. En je wordt er veel energiebewuster van, omdat het zo leuk is.”

Stormbestendig
Bob Leenders, de cartoonist die Heusden regelmatig op de hak neemt, is zich aan het oriënteren op de aanschaf van zonnepanelen. Het gezin Leenders is een stevige gebruiker met betrekking tot elektriciteit (circa 9500 kWh per jaar). Volgens Bob is het voor teveel mensen nog onduidelijk dat het om twee verschillende systemen gaat. Bij het ene systeem wordt elektriciteit opgewekt en bij het andere warmte (zonneboiler), met name interessant voor mensen die hun verwarmingsketel moeten vervangen. “Wij kiezen voor de elektriciteit. Dat gebruik moet naar beneden.” Daarnaast vraagt hij zich af hoe het zit met de stormbestendigheid van zonnepanelen. “Het gebeurt zeker 1 x per jaar dat er ergens over Nederland een grote storm trekt.” Geen probleem volgens de deskundigen, zonnepanelen kunnen tegen een storm, maar aangeraden wordt om dit in de verzekeringspolis te regelen.

Voorop lopen
Op de vraag aan Bob naar de motivatie om zonnepanelen aan te schaffen, antwoorden Bob en zijn vrouw Annette, praktisch in koor: “We willen niet afhankelijk zijn van buitenlandse, vaak corrupte regiems. De machtspositie die ze hebben, deugt niet. En vroeg of laat moet toch iedereen aan de zonnepanelen. En natuurlijk ook voor de eigen portemonnee.” Bob noemt het: “Een soort sport om je eigen energie op te wekken”. Wachten op het collectieve plan van de natuur- en milieuvereniging, doet hij niet. “Hoe eerder ze er liggen, des te eerder heb je er profijt van. Ik vind ook dat elke miljoen die Het Rijk teveel heeft in windmolens geïnvesteerd zou moeten worden. Als er een nieuw ziekenhuis gebouwd wordt, dan leg je toch het hele dak vol met zonnepanelen. Vreemd dat op het gebouw van Essent niet één zonnepaneel te vinden is.

In Duitsland staan bijna op elke berg windmolens en daarnaast zijn er velden vol zonnepanelen. En Spanje helemaal vol zetten met zonnepanelen, zodat ze groene energie kunnen verkopen. Nederland zou voorop moeten lopen met energiemaatregelen.” Zeer waarschijnlijk komt zijn boodschap niet door, maar dat hijzelf binnenkort een deel van het eigen energieverbruik gaat winnen, is een nobel streven. “Als je het kunt betalen, je hebt wat spaargeld, dan moet je het zeker doen.” En alsof ik het nog niet doorhad, voegt hij daar aan toe: “Eigenlijk ben ik best wel milieubewust.”© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid