Home > Duurzaamheid > Zonne-panelen > Zonnepanelen – waarom? (Scherper 10 oktober 2012)


15-10-2012
Zonnepanelen – waarom? (Scherper 10 oktober 2012)
Milieu
Electriciteit uit een centrale wordt meestal opgewekt met steenkool, olie of gas. Deze fossiele brandstoffen raken op, zorgen voor luchtvervuiling, en bij de verbranding komt CO2 vrij die de aarde doet opwarmen. De kosten die dat alles met zich meebrengt zijn er al wel, maar worden nog niet doorberekend in de electriciteitsprijzen.

De prijs van zonnestroom
Electriciteit uit zonnepanelen kan nu al concurreren met gewone electriciteit, ook als al die extra kosten niet worden doorberekend (zie vraag & antwoord in kader). Negen van de tien Nederlanders wil wel zonnepanelen op het eigen dak. Maar als je buiten naar de daken kijkt, zie je nog bij heel weinig huizen panelen op het dak liggen.
Nog een reden voor zonnepanelen: onafhankelijkheid
Door zelf stroom op te wekken wordt je minder afhankelijk van de stroomleverancier. Als land worden we minder afhankelijk van de vaak onstabiele landen die ons nu olie en gas leveren (Rusland, Arabische landen).

Waarom liggen er nog maar zo weinig zonnepanelen op Nederlandse daken?
Er zijn een paar belangrijke redenen waarom mensen (nog) geen panelen aanschaffen. De hoge aanschafkosten spelen een rol; niet iedereen heeft het geld op de bank staan, of wil/kan er voor lenen. Verder vinden veel mensen het ingewikkeld: welke installateur kies je, hoeveel stroom brengen de panelen op, veel gedoe er om heen, .... Het is nieuwe technologie; angst voor het onbekende speelt vaak ook mee.

Hoe we de drempel kunnen verlagen
Er lopen al veel inkoop-acties. Bijvoorbeeld afgelopen voorjaar de ZonZoektDak actie van Natuur & Milieu en ASN Bank. Zij hebben aanbieders vergeleken op basis van service, kwaliteit, duurzaamheid, ervaring en een biedingsronde. Als je nu via Google zoekt op ‘gezamenlijke inkoop zonnepanelen’ vind je meer van dit soort acties.
Maar voor veel burgers blijft het bestellen via een website, zeker als het om grote bedragen gaat, een drempel. Ze kopen liever bij een lokale installateur die ze kennen, en waarvan ze weten dat die het onderhoud ook goed kan doen.
De zonnepanelen-actie van de Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden gaat hier in voorzien: uitleggen waar je op moet letten, en contacten leggen met betrouwbare installateurs.

Ben je geïnteresseerd en wil je op de hoogte gehouden worden van verdere ontwikkelingen? Of wil je meewerken aan deze actie? Stuur dan een mail naar info@natuurenmilieuheusden.nl

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid