Home > Duurzaamheid > Zonne-panelen > Heusden zoekt de Zon op (Scherper 5 juli 2012)


15-10-2012
Heusden zoekt de Zon op (Scherper 5 juli 2012)
De Natuur en Milieuvereniging gemeente Heusden komt na de zomervakantie met een kant-en-klaar zonnepanelen pakket op de markt. De NMVH werkt samen met de gemeente Heusden, leveranciers van zonnepanelen en installatie bedrijven aan zonne-energie zonder zorgen. Wel de voordelen voor het milieu en de eigen portemonnee, maar niet het gedoe van uitzoeken en regelen.
De Natuur en Milieuvereniging gemeente Heusden staat bekend om haar inzet voor natuur en landschap in onze gemeente. Ze breidt de activiteiten nu uit richting milieu.
De vereniging start een zonnepanelen-actie. Zonne-energie is nu al goedkoper dan gewone stroom, en dus een goede manier om een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Toch durven veel mensen er nog niet aan te beginnen: angst voor het onbekende speelt een grote rol. De NMVH gaat de aanschaf “ontzorgen” door een gezamenlijk inkoopproject te organiseren. Ze heeft twee leveranciers geselecteerd, en gaat een bemiddelende rol tussen klant en leverancier/installateur spelen.
Bij deze actie draait het om Photo Voltaic panelen, die zonlicht rechtstreeks omzetten in stroom. Het wordt een actie gericht op huishoudens in Heusden die interesse hebben in zonne-energie maar opzien tegen het uitzoeken van panelen, schakelkasten en betrouwbare installateurs. Twijfels over levensduur, piek Watt opbrengsten, gedoe met subsidieaanvragen en leveranciers wil de vereniging wegnemen. Cary Driessen, voorzitter van de commissie duurzaamheid van de NMVH, noemt de kerntaak van de actie ‘ontzorgen’.
Bij de keuze van leveranciers is vooral gekeken naar duurzaamheid. Bij de productie (milieu, transport-afstanden, arbeidsomstandigheden). Bij de installatie: hoe betrouwbaar is de installateur. Maar ook in het gebruik: welke garanties worden gegeven over de stroom-opbrengsten na 12 jaar, hoe presteren de panelen bij bewolkt weer. Dit alles heeft geleid tot een keuze voor Duitse panelen. In aanschaf misschien iets duurder, maar over de hele levensduur van het paneel gerekend toch de beste keus, ook in prijs!
De details van de actie zijn niet op tijd bekend om gebruik te maken van de subsidieregeling op de aanschaf van zonnepanelen die op 1 juli bekend werd gemaakt. De actie van de NMVH haakt wel in op de BTW verlaging van 19 naar 6 procent met ingang van 1 januari 2013. En zoals al eerder aangegeven: ook zonder subsidie is zonne-energie nu al goedkoper dan stroom uit fossiele energie. En die laatste wordt alleen nog maar duurder.
Na de zomervakantie komt de NMVH met meer informatie naar buiten.
De actie wordt ondersteund door een comité van aanbeveling bestaande uit: wethouder M. Mulder , A.J. Gorter (directeur Woonveste), A. van Mierlo (directeur VIBA) en M. van Delft.
Ben je geïnteresseerd of wil je meewerken aan deze actie, stuur dan een mail naar info@natuurenmilieuheusden.nl

Cary Driessen, voorzitter van de commissie duurzaamheid van de Natuur en Milieuvereniging gemeente Heusden met op de achtergrond PV zonnepanelen.

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid