Home > Communicatie > Columns R. Schalken > Bien cuidado


25-09-2011
Bien cuidado
Al sinds mensenheugenis gaan we met tussenpozen naar het appartement van mijn zus en zwager in Spanje, aan de kust, iets onder Tarragona.
We hebben in de loop der jaren het kleine dorpje zien veranderen van een pittoresk typisch Spaans badplaatsje met nauwelijks voorzieningen tot een moderne, kleine versie van Salou.
In dat badplaatsje liggen vele bijzondere herinneringen, die naar mate de jaren vorderden wel anders van aard werden. Maar één van de dingen die we ons van vroeger herinneren, zijn de vuilniswagens die ’s-avonds laat of midden in de nacht in het straatje verschenen om al het afval op te laden.
In “ons” straatje stond een kleine afvalbak, waarin de Spanjaarden en de toeristen hun afval deponeerden en wat er niet in paste gewoon ernaast zette.
Dat varieerde van oude matrassen, tafels, stoelen, kapotte parasols en ander afgedankte huisraad. Mijn ex-schoonzoon heeft er nog eens een salontafeltje met granieten blad uitgevist, in de auto geladen en mee naar Vlijmen genomen. Een goedbedoelde vorm van afvalscheiding.
Toen mijn echtgenoot en ik drie jaar geleden in de zomer het badplaatsje weer eens aandeden, zagen we dat het scheiden van afval al voorzichtig zijn intrede had gedaan, maar wat mijn dochter en ik deze zomer aantroffen, was werkelijk het toppunt van afvalscheiding en klantvriendelijkheid.
Iedere straat in het badplaatsje heeft momenteel een eigen kleine milieustraat, met containers voor papier, glas, plastic, organisch materiaal en restafval. En iedere avond en nacht rijden als vanouds de ophaalwagens, met dit verschil dat het nu om supermoderne vrachtwagens gaat, voorzien van hijskranen. En bijna iedere dag verschijnen als vanouds medewerkers van de gemeentelijke afvalstoffendienst in het straatje om boombladeren, papiertjes, sigarettenpeuken, hondendrollen etc. bijeen te vegen en in hun karretje te deponeren. Het mag wat kosten en het straatbeeld ziet er dan ook “bien cuidado” uit.
Terug in Vlijmen van de moeder-dochtervakantie in het badplaatsje las ik over de plannen van de gemeente Heusden om de kosten voor het legen van de container voor restafval flink te verhogen en het legen van de groencontainer fiks te verlagen. Het eerste wat mij te binnenschoot was en is de vrees dat “onverlaten” hun restafval nu gaan deponeren in de groene container en die vrolijk aan de straat zetten voor 1 eurootje.
Is deze maatregel wel verstandig? Het afvalprofiel van de gemiddelde Heusdenaar moet toch bekend zijn bij de gemeente. Nu lijkt het louter een kosten-baten verhaal. Ik mis de klantvriendelijkheid van de gemeente en goede service. Of is het heimwee naar de oude duobak die (twee-)wekelijks geleegd werd?

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid