Home > Natuurstudie > Inventarisatie-planten > Plantengroep juni 2010.


29-06-2010
Plantengroep juni 2010.
In het voorjaar van 2010 werden wij benaderd door IVN Noord Brabant.
Van 11 juni t/m 18 juni werd in samenwerking met KNNV afd. Eindhoven een Floron week georganiseerd. Mia en ik hadden ons er voor opgegeven, omdat wij er in geïnteresseerd waren hoe zoiets werkt.
Vrijdag 11 juni was de bijeenkomst. We waren benieuwd hoeveel mensen er waren. De bijeenkomst was in Haaren op een boerencamping. Aanvang 14.00 uur Er waren ongeveer 40 personen. Enkele deelnemers waren er met partner. Ze kwamen uit heel Nederland, onder meer uit Groningen, Limburg en Zeeland.

Deze vrijdag om 15.00 uur werd gezamenlijk het km blok van de camping gelopen. Na gezellig na praten ging ieder zijn eigen weg. Wij gingen naar huis.

Zaterdag t/m donderdag begon het echte werk. Om 9.00 uur moesten we verzamelen. Er werden groepjes gevormd van 3 à 5 personen. Iedere groep kreeg een km blok aangewezen.
Alles werd genoteerd. Bloemen, varens, grassen, zeggen en bomen. Ieder moest met behulp van een GPS binnen zijn blok blijven. Per blok werden 300 à 350 waarnemingen gedaan. Om ongeveer 17.00 uur was ieder terug op de camping. Het was een zware dag!

In de loop van de week kwamen we er achter dat het aantal deelnemers steeds wisselde. Er kwamen mensen voor één dag, anderen twee of meerdere dagen. Enkelen, de echten waren er zeven dagen. Zelf hebben we twee rustdagen genomen. Wij bezochten de IJzeren Man te Vught, Eikendonk te Boxtel en de Kampina. In die week werden 26 km blokken bekeken.

Vrijdagmorgen was de afsluiting in de Brand. We werden om 9.30 uur door een boswachter naar een gebied in de Brand gebracht. De hele groep van 20 personen zocht het grasveld met waterplas af. Om 11.30 uur wilde men naar de poelen, aan de andere kant van de Brand, voor de Boomkikker. Het was de bedoeling om 12.00 uur af te sluiten, maar het werd dik 13.00 uur.
Als het in de buurt is, is het zeker voor herhaling vatbaar.

Theo Boonmann

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid