Home > Communicatie > Interviews R. Schalken > Energiebesparing als sport!


10-11-2012
Energiebesparing als sport!
Dat de fossiele brandstoffen, zoals aardolie, steenkool en aardgas op niet al te lange termijn opraken, is algemeen bekend. Goed dus dat burgers steeds vaker zelf het initiatief nemen om energie te besparen en ook steeds meer om zelf op te wekken. Sommigen zijn daar zo bedreven in dat het jammer is dat er niet meer aandacht aan besteed wordt. Immers verandering van gewoontes begint bij voorkeur van onder af aan, in de lokale samenleving. Jeroen van Hulten uit Drunen is zo iemand die zijn woning CO2-neutraal probeert te krijgen, een aardwarmtepomp heeft, zonnepanelen op het dak van zijn woning legt en allerlei energiebesparende maatregelen neemt.

Onlangs werd bekend dat ruim de helft van de subsidie op zonnepanelen is benut. In totaal is er voor de subsidie en uitvoering van de regeling dit jaar maximaal 22 miljoen euro beschikbaar. Dat is goed voor zeker 30.000 aanvragen, waarvan er ongeveer 20.000 ingediend zijn. Eén van de personen die gebruik gemaakt heeft van de subsidieregeling is Jeroen van Hulten uit Drunen. Enige tijd geleden heeft hij zelf 12 zonnepanelen gekocht, op het lessenaarsdak van zijn huis in de Laan van Nieuw-Guinea geïnstalleerd en aangesloten op de elektriciteitsmeter. Dat zelf energie opwekken en energiebesparing een kick geven, hoor je steeds vaker. Deze doe-het-zelver, opleiding HTS Electrotechniek, gaat er binnenkort nog eens 16 zonnepanelen bij leggen. “Ik heb een mooi dak er voor, met een mooi oppervlakte en geen belemmeringen, zoals een dakkapel. Het dak ligt wel op het westen en dat betekent dat het rendement wat minder is dan wanneer een dak op het zuiden ligt. In mijn geval ligt het rendement op circa 80%.” De 12 zonnepanelen hebben een Wattpiek (= maximaal vermogen) van 2340 kWh.

Jeroen: “Ieder jaar worden zonnepanelen een paar % efficiënter. Een jaar geleden hadden de panelen die op mijn dak liggen nog een rendement van 180 à 190 Wattpiek, nu hebben dezelfde panelen een Wattpiek van 200.”
Lang niet iedereen is in staat of heeft het lef om zoals Jeroen van Hulten het dak op te gaan. “Ik heb er heel wat spierpijn aan over gehouden, omdat je het niet gewend bent. Ik ben niet bang om over het dak te lopen, maar heb wel voor de veiligheid bij een aannemer een tuigje geleend.” Elk zonnepaneel van 80 x 158 cm, met een gewicht van 15 kilo heeft hij via het dakraam naar buiten gehesen en vervolgens geplaatst. Een karwei waarmee hij anderhalve dag zoet is geweest. Daarnaast is hij nog een dag met de installatie van de omvormer bezig geweest en de aansluiting in de meterkast.


De zonnepanelen heeft hij via een collectief ingekocht, wat 18% op de prijs scheelde. Een collectief, een van de vele op dit moment, waar Jeroen zich bij aan wil sluiten, heet De Windvogel en is een landelijk opererende professionele coöperatie van burgers die Nederland van duurzame energie wil voorzien, met name op het gebied van windenergie. Windenergie, want dat levert het meeste rendement op. “Als je lid van Windvogel bent, kun je zelf mede-eigenaar van een windmolen worden, zelf energie afnemen tegen gunstige condities.” Een mooi initiatief van vooruitstrevende burgers die voor de Overheid uitlopen. Dat geeft problemen, want zegt Jeroen: “Op dit moment zijn Windvogel en de Staat samen in een procedure verwikkeld over de afdracht van energiebelasting en btw die geheven wordt. Windmolen hoopt binnenkort dat vanuit Den Haag een heldere uitspraak komt.” Burgers die zelf energie opwekken en zich op de markt gaan begeven zouden daarin niet belemmerd moeten worden. De huidige regering, kampioen in het marktdenken, heeft kennelijk moeite met het vrijemarktdenken als het om energielevering en –besparing gaat.

Energie besparen
Terug naar het zelf energie opwekken. Met het oog op eventuele uitbreiding van het aantal zonnepanelen had Jeroen van Hulten al een zwaardere omvormer gekocht. “Ik wilde eerst weten of het opbracht wat ik dacht.” Jeroen, eigenaar van een automatisering- en softwarebedrijf, is goed op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om het rendement van investeringen en energiebesparende maatregelen te meten. “Er zijn zoveel sites en er zijn zoveel softwareprogramma’s waarmee je alles kunt uitrekenen. Je gooit er gewoon een hoop parameters in. Ieder moment heb ik inzicht in de opbrengst van de zonnepanelen. Ik zie op dit moment dat ik boven de verwachting uitkom.” In 8 dagen tijd heeft hij 60 kWh binnengehaald, maar ook 150 verbruikt. “Je kunt wel zonnepanelen op je dak gaan leggen, maar je moet natuurlijk niet meer energie gaan verbruiken, maar zorgen dat je stroomverbruik naar beneden gaat.

Ik ben eerst in huis aan de slag gegaan met de halogeenlampen te vervangen door LED-verlichting en spaarlampen en heb een van de twee diepvriezers uitgeschakeld. Op de stand-by van apparaten heb ik een tijdklok gezet.”

Meten is weten
Zelf energie opwekken en daarnaast energie besparen is zijn credo. Het feit dat zijn vrouw en dochter alle lichten aanlaten heeft hij opgelost door sensoren te plaatsen, waardoor het licht aan- en uitgaat bij beweging. Het gezin Van Hulten woont namelijk in een woning met Domotica, huisautomatisering op maat, waarbij je allerlei functies van de woning op afstand kunt bedienen, zoals de verlichting, elektrische toestellen, rolluiken, audio, video, alarm etc. Het biedt uiteraard veel comfort. Jeroen: “Ik heb op het Domoticasysteem een energiezuinige besturing gezet en het systeem anders geprogrammeerd, waardoor bijvoorbeeld de verlichting minder lang aan is.” Meten is weten bij Jeroen van Hulten. Door alle maatregelen heeft hij een besparing bereikt van 1500 kWh per jaar. “Weet je dat die digitale tv-ontvanger, dat kastje wat je moet hebben, aan verbruik per jaar € 43,- kost. Daar heb je bijna 1,5 zonnepaneel voor nodig. Het is wel het meest extreme wat ik heb gevonden.” En dan rekent hij voor mij even uit wat het oplevert als de halogeenspotjes in mijn woonkamer vervangen worden door wat hij noemt: “LED-jes”. Bij een gemiddeld gebruik van 4 uur per etmaal levert dat een fikse besparing op, voldoende bewijs voor mij om de volgende slag op het terrein van energiebesparing te gaan maken. Ook mijn opmerking dat eco-programma’s op de was- en vaatmachines langer over het programma doen en dus niet energiezuiniger kunnen zijn, wordt door hem weerlegd. Hij heeft het doorgemeten! Voortaan zal ik dus iets meer geduld moeten hebben.

CO2-neutraal
Voordat Jeroen van Hulten aan zijn besparingsronde door het huis begon, stond de meter jaarlijks op een verbruik van 14.000 kWh. En dat is niet mis! “Dat komt ook door de aardwarmtepompinstallatie, die energie levert voor de verwarming en het warme water. Die pomp zorgt er aan de ene kant voor dat we geen of nauwelijks aardgas gebruiken, maar gebruikt aan de andere kant wel veel elektriciteit. Als straks mijn hoofddak en het zijdak vol liggen, ik kan er nog zo’n 50 panelen op kwijt, dan gaat dat 8000 kWh opleveren. Daarmee schuif ik een heel eind op naar een CO2-neutrale woning, maar ik denk niet dat ik het helemaal ga redden.”

Goede richting
Op dit moment is er volgens Jeroen een kantelpunt bereikt, waarop de prijs van zelf opgewekte energie lager is dan de energie die je van de energieleverancier betrekt. De prijzen van zonnepanelen zijn volgens hem gigantisch aan het dalen doordat Chinese zonnepanelen op de markt zijn gekomen.

“Prijstechnisch wordt de aanschaf van zonnepanelen steeds gunstiger en de terugverdienperiode lager. Als je geld hebt kun je beter in zonnepanelen investeren dan het geld op de bank zetten. Het begint zelfs rendabel te worden om er geld voor te lenen”, zegt deze ondernemer die van energiebesparing en het produceren van eigen energie een sport heeft gemaakt. Zonnepanelen zijn daar een onderdeel van, hot op dit moment in Nederland. Maar Nederland loopt op het gebied van energiebesparing, -winning en innovatie ver achter in vergelijking met andere Europese landen. Ons land legt het bijvoorbeeld af tegen buurland Duitsland dat met zonne-energie dit jaar 25.000 megawatt wil binnenhalen. “Dat komt overeen met de productie van ruim 20 kerncentrales'', meldde energiebureau IWR in Münster onlangs. ''Het is een record. Er is geen ander land op aarde waar zonnepanelen meer dan 20.000 megawatt stroom tegelijk produceren'', zei de directeur van het bureau. Onze Overheid mist weliswaar de slag, maar met initiatieven van burgburgers, zoals Jeroen van Hulten, komen we een heel eind in de goede richting.

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid