Home > Activiteiten > Wandelingen > Wandeling Nederhemert-Zuid


07-03-2010
Wandeling Nederhemert-Zuid
Wandeling Nederhemert-Zuid 7 maart 2010 met Peter van der Velden.

Om tien uur starten wij bij de speeltuin op het eiland met een groep van 12 volwassenen en 3 kinderen. De vrieskou van vannacht maakt langzaam plaats voor een betere temperatuur, de zon hoog aan de hemel, een bijna strak blauwe lucht, maar op de open stukken is er toch nog een enigszins koude wind. Wij lopen via de enkele boerderijen met hoogstam fruitbomen en meidoornheggen waarin de mussen al lekker actief zijn, naar het kerkje.
Peter verteld ons de geschiedenis van de kerk, herstel na de oorlog en de kerkmuur die de totale omvang van de kerk aan geeft voor deze door de oorlog verwoest werd. Even staan we ook in de vroegere toren. Via het ‘laantje’ met de oude knotwilgen, waar we helaas geen steenuil waarnemen, maar wel een groene specht zien opvliegen, terug richting speeltuin. We pakken nu de uitgezette wandeling op. Door Peter worden we gewezen op het hoogteverschil van de landerijen, hier was vroeger een haventje. Dwars door het zogenaamde “Doolhof’ daar zien we enkele grote bonte spechten, horen het geluid van de boomklever, de vlaamse gaai, zien roeken, een buizerd, de restanten van een houtduif die maaltijd was van waarschijnlijk een havik. Opeens vliegt er een ooievaar, verrassing….. niet zo bijzonder als later blijkt dat de ooivaars zelf twee nesten in de bomen hebben gebouwd, ze zitten er later ook beiden op! Op zoek naar stinzeplanten hebben we al volop het sneeuwklokje en het lenteklokje gezien, maar nog geen wilde aronskelk kunnen ontdekken.

Na wat zoeken zien we een aarzelend begin van tevoorschijn komen van de gevlekte bladeren. Het kasteel is doordat er veel gekapt is nu duidelijk zichtbaar, jammer dat het Peter niet gelukt is om toegang te krijgen tot de kasteeltuin. We zien dat de sequoia hoog boven alles uit torend , helaas heeft men die op een afschuwelijke manier gesnoeid. Onder het ooievaarsnest door lopend zien we aan de overkant van de gracht, waarin enkele meerkoeten zwemmen, de nesten van een reigerskolonie. Nog even een afbuiging naar de Maas er zijn hier diverse soorten ganzen waar te nemen en ook een koppel knobbelzwanen. Langs de natuurcamping, die alleen een koude waterkraan heeft en een minimale toiletvoorziening terug richting speeltuin. Aan de voorkant van het kasteel zien we aan de overzijde een geel tapijt van de winterakoniet ingeweven met het wit van de sneeuw-en lenteklokjes. Dan het geluid van een winterkoninkje, er vliegen diverse soorten mezen, waarvan de staartmees toch wel voor mij de mooiste is.

Het zonnetje wordt steeds warmer en uit de wind met geluid van de vogels en de kleuren van een beginnende lente, voel ik me op deze zondagochtend een verwend mens. Voor wie niet mee kon geniet van de foto′s.

Met dank aan Peter,

Joke Rijk

Klik hier voor de foto′s

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid