Home > Communicatie > Columns R. Schalken > Warmte


12-12-2012
Warmte
We hebben het onderhand wel gehad. Het dak, de buitenmuren en het plafond van de kelder zijn geïsoleerd, dubbel glas HR+ in de kozijnen en afgelopen zomer zijn er zonnepanelen geplaatst. De halogeenspotjes zijn vervangen door led-jes en overal branden spaarlampen, alle oude apparaten hebben plaats gemaakt voor energiezuinige en de wasdroger is in de ban gedaan.

Volgens het checklijstje van Greenchoice rest ons alleen nog isolatie van de kruipruimte van ons huis, maar aangezien er weinig te kruipen valt, is er ook weinig te isoleren. Kortom, ons huis verdient bijna een A-label en wij ook. En wij zijn echt niet de enige milieuvriendelijke burgers in Heusden. Het barst er van in onze vrienden- en kennissenkring en tijdens de informatieavonden van de natuur- en milieuvereniging bleek dat heel veel mensen in onze gemeente met het duurzame virus besmet zijn. Toen Cary Driessen, de voorzitter van de commissie Duurzaamheid, met de mededeling kwam dat onze milieuwethouder, Margo Mulder, nog iets uit de hoge hoed zou toveren, dacht ik dat ze zou vertellen dat volgend jaar alle gemeentelijke gebouwen van zonnepanelen worden voorzien. De gemeente laat zich immers voorstaan met een visie op Duurzaamheid en zal haar burgers zeker stimuleren door zelf het goede voorbeeld te geven. Bovendien kun je geen beter rendement uit (belasting)geld halen dan met zonnepanelen. Heusden laat haar burgers niet in de kou staan als het om uitvoering van visie en beleid op het terrein van Duurzaamheid gaat!
“Nee, nee”, stamelde de wethouder tijdens de informatieavond over de zonnepanelenactie. “Er is geen hoge hoed”. De wethouder kwam met het ‘genereuze aanbod’ dat de gemeente Heusden één zonnepaneeltje per 50 van de deelnemers aan de actie, aanschaft en die op een van de openbare gebouwen plaatst. Met het schaamrood op de kaken, stelde ik de vraag aan de wethouder of de zonnepanelen die al op onze daken liggen, ook meetellen. “Dat was niet het geval”, zei de wethouder. Oeps… , wat jammer voor al die vooruitstrevende en bezielende burgers en soms ook verenigingen en bedrijven.
Onze gemeente geeft miljoenen uit aan projecten waar verlies op geleden wordt of die misschien Ooit rendement opleveren. Dus denk je niet gelijk aan de financiën als het om innoverende en/of inspirerende projecten gaat. Zou de schuld van de conservatieve opstelling van ons college liggen bij de ambtenaar die drie Langstraatse gemeenten, waaronder Heusden, hebben aangesteld om te bekijken waar subsidie te halen valt? Want als dat geval is, dan hebben we te maken met omgekeerd beleid. Dan wordt er eerst gekeken naar waar geld te halen is en vervolgens worden ‘visie en beleid’ daar op aangepast. In dat geval is de opstelling van wethouder Margo Mulder te verklaren, want als er geen subsidiepotje is en de gemeente Heusden zelf niet vooruitstrevend genoeg wil zijn om Duurzaamheidsprojecten te betalen, dan houdt het op. Misschien dat iemand een warme trui voor ons college kan breien.

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid