Home > Activiteiten > Wandelingen > Wandeling Moerputten


13-07-2008
Wandeling Moerputten
Ruim 80 wandelaars hadden zich verzameld bij de oude spoorbrug over de Bossche Sloot nabij Vlijmen. Volgens aankondiging in diverse media zouden 2 ervaren gidsen de wandelaars begeleiden. Door een misverstand werd aangekondigd dat Rien Melis ook als gids zou optreden. Rien Melis is echter nog nooit als gids opgetreden en gaat dat ook in de toekomst niet doen. Wel heeft hij op individuele vragen van wandelaars die betrekking hadden op (het leven van) libellen kunnen antwoorden. Helaas werden tijdens de wandeling geen libellen waargenomen. Daarvoor waren de weersomstandigheden niet goed.

Het was echter wel uitstekend wandelweer.

De ervaren en enthousiaste gids Peter van der Velden nam na een kort welkom de grote groep wandelaars mee op zijn tocht door het fraaie gebied van de Moerputten. Via de Moerputtenweg gingen we naar het pas vorig jaar afgegraven deel wat na de hevige regenval van de afgelopen dagen behoorlijk onder water stond. Hier was goed te zien hoe snel, binnen een jaar nadat de werkzaamheden hebben plaatsgevonden in de vorm van afgraven van de bovenlaag, een prachtig gebied ontstaat met een grote variatie aan planten en dieren. Hierbij is o.a. de hoop gevestigd op de terugkeer van grotere aantallen en verschillende weidevogels.

Tijdens de wandeling sprak Peter over de verschillende insecten die onderweg werden gezien.

Voor de nieuwsgierige wandelaar had hij een aantal insecten in een (niet luchtdicht afgesloten) potje gestopt zodat deze van dichtbij bekeken konden worden; o.a. mannetje en vrouwtje sabelsprinkhaan, enkele bladhaantjes en een jonge pad.

Verder gaf Peter informatie over het Vlijmens Ven, het ontstaan van de Moerputten, het omgaan met het overtollige water in het verleden, waarbij afvoer via diverse ‘overlaten’ aan de orde was.

Natuurlijk werden de planten niet vergeten en werd er verteld over bitterzoet, helmkruid en andere kruiden waarbij men adviezen kreeg over de medicinale werking van diverse kruiden.

Op de Moerputtenbrug luisterde iedereen aandachtig naar de uitleg over de historie van deze brug.

Hierna werd de wandeling afgesloten met de terugtocht naar het startpunt via de oude spoordijk. Vanaf de Moerputtenweg moet het een fascinerend gezicht zijn geweest om te zien hoe een lang lint van wandelaars zich verplaatst over de spoordijk.

Tot slot wil ik Peter van der Velden complimenteren met zijn enthousiaste en deskundige verhaal. Ondanks het feit dat de aangekondigde duur van 2 uur ruim werd overschreden speelt hij het klaar om zijn toehoorders te blijven boeien met zijn uitleg, verhalen en anekdotes. Alle wandelaars gingen dan ook aan het einde met een voldaan gevoel huiswaarts.

Peter, bedankt.

Rien Melis

Vlijmen


© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid