Home > Communicatie > Columns R. Schalken > Pleidooi voor een gele gemeente


23-03-2013
Pleidooi voor een gele gemeente
Mijn streven om als groen Jetje een wezenlijke bijdrage te leveren aan een goed milieu en duurzame samenleving loopt regelmatig een deuk op. Jarenlang is ons voorgehouden dat Nederland verdroogt en dat we geen milliliter grondwater mogen verspillen aan het sproeien van onze tuin en dan ineens lezen we dat nergens in Europa de grond zo nat is als in Nederland.

Dat constateert de watersatelliet SMOS. We zijn dus mooi op het verkeerde been gezet. Ik was er ook heilig van overtuigd dat het eten van biologische groenten uit milieuoogpunt en gezondheidsoverwegingen de juiste keuze was, maar dan verschijnt er een artikel in de pers dat het eten van niet-biologische groenten geen verschil uitmaakt voor onze gezondheid. Het blijft wel overeind dat biologische groenten lekkerder zijn.

En dan de biologische veehouderij, die schijnt het milieu meer te belasten dan de intensieve, maar is wel weer veel beter voor het welzijn van dieren. Het is maar goed dat Wakker Dier zo standvastig is en zich niet door de commercie laat omblazen. Mede dankzij dergelijke organisaties is de laatste jaren duidelijk geworden dat minder vleeseten beter voor het milieu en onze gezondheid is. En dan het bankieren. Tot voor kort dachten we nog dat ASN een duurzame bank was, maar dan blijkt het een ondergeschoven kindje te zijn van een geldwolfbank. Weer een deceptie. Ook aan het succes van zonnepanelen wordt geknaagd, want nu blijkt dat ze in de fik kunnen raken.

En onze hybride-auto die we uit duurzaamheidsprincipe hebben gekocht zou 1 op 22 moeten rijden, maar dat is een utopie en alleen haalbaar als je die auto als een soort brommobiel gebruikt. Bovendien doet de pers allerlei moeite om gaten te schieten in de milieuvriendelijkheid van deze auto. Intussen zijn als gevolg van de economische crisis wel heel veel mensen uit financiële overwegingen gaan bekijken hoe ze milieuvriendelijker auto kunnen rijden. En dat is natuurlijk winst.

Wat mijn man en ik ook doen om fossiele brandstoffen te besparen is het regelmatig stoken van de houtkachel met het snoeihout uit de tuin, maar nu blijkt dat dat voor mensen met luchtwegproblemen vanwege fijnstof een groot probleem oplevert en het ook niet goed voor het milieu is. Dan toch maar die gaskraan volledig opdraaien? Je wordt helemaal gestoord van al die verschillende wetenschappelijke onderzoeken, verschillende inzichten en benaderingen. Ik blijf maar vertrouwen op het gebruik van mijn gezond verstand en mijn eigen inzicht. Er zit niet anders op, maar wel met dank aan al die idealisten die de weg naar een duurzamer samenleving hebben gebaand en die steeds met nieuwe plannen en ideeën komen.

Het mooiste idee dat ik onlangs las is het initiatief om gele stroom uit mannenurine te maken. Ergens in Afrika draait al een generator op mannenurine! Als gele stroom een succes wordt, dan kan de vrouwenbeweging in Nederland haar emancipatiestrijd succesvol afsluiten, is er geen gezeik meer over een verkeerde uitstraling van de Nederlandse man en heeft hij zijn status terug. Ik juich het helemaal toe. Mijn credits gaan naar alle mannen in Heusden die met hun plasjes ervoor kunnen zorgen dat onze gemeente de meest duurzame gemeente van Nederland wordt.
Geen groene, maar een gele gemeente!

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid