Home > Duurzaamheid > Repair Cafe > Het eerste Repair Café ……


03-06-2013
Het eerste Repair Café ……
Geïnspireerd door een artikel in de Daklozenkrant verdiepte ik me in de wereld van Repair Cafés.
Repair Café is een initiatief van Martine Postma. Zij zet zich sinds 2007 op allerlei manieren in voor duurzaamheid op lokaal niveau. Het allereerste Repair Café organiseerde Martine op 18 oktober 2009 in Amsterdam-West. Het was een groot succes.
Dat was voor Martine aanleiding om, op 2 maart 2010, Stichting Repair Café op te richten. Deze Stichting biedt, sinds 2011, professionele ondersteuning aan lokale groepen in binnen- en buitenland, die zelf hun eigen Repair Caféwillen beginnen.
In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatie- kennis verdwijnt snel. Er zijn intussen in Nederland al meer dan 100 Repair Cafés!
Maar: hoe pak je zo iets aan? Een enorm netwerk doet wonderen!
De commissie Duurzaamheid stond er positief tegenover. Marian van der Linden wil zich er actief voor in zetten. Norbert Luijpen ( al actief bij VluchtelingenWerk en de Voedselbank) was meteen enthousiast . Ron Koevoets regiodirecteur van ContourdeTwern bood zomaar een ruimte in de Stulp aan. Er kwamen financiële bijdragen van Stichting Abdij Mariënkroon, Lions Drunen en Rotary Heusden. En - heel belangrijk - : 16 vrijwillige reparateurs stroomden toe.


En uiteindelijk openden we op 30 mei voor de eerste keer de zij-ingang van de Stulp.
Harry Nijënstein hield een mooi openingspraatje en repareerde het kapotte lint: dat was de start voor een zeer succesvolle avond.
Vanaf de eerste minuut stroomden er mensen binnen.
De vrijwilligers konden aan de slag: een stoel werd gelijmd, een armbandje gelast, koffiezetapparaten hersteld, strijkijzers gerepareerd. Een gat in een overall werd vakkundig bedekt met de achterzak, een scheef stuur recht gezet, stekerdozen getest op veiligheid.
Vrijwilligers overlegden met elkaar hoe ze een probleem het beste konden aanpakken.
Er was koffie, thee en zelfgebakken koek en er werden mooie foto’s gemaakt.
Kortom: er hing een geweldige sfeer.

Donderdag 29 augustus is de volgende avond van het Repair Café.
We hebben specialisten op het terrein van: computers, kleding, elektra, hout en fietsen etcetera.

Noor Peters , lid commissie duurzaamheid

Foto's: Nick Luypen fotografie
© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid