Home > Natuureducatie > Ommetjes > Ommetje Hedikhuizen


15-12-2013
Ommetje Hedikhuizen
Ommetje Hedikhuizen gaat door ‘Hekese’ en het oude stroomgebied van de Maas. Het is een ontmoeting met het Oude Maasje, de Hedikhuizensche Maas en de Bergsche Maas. U ziet een fort, een oud kerkje en prachtige boerderijen. Maar ook de sporen van de strijd tegen het water en de rampen die de bevolking te boven is gekomen in haar meer dan 1000-jarig bestaan.

Hermien van Toorenburg was nauw betrokken bij de realisatie van het Ommetje Hedikhuizen.
Hermien vertelt: ‘Het mooiste is de rust op het moment dat u het hek passeert en voet zet op het land van de boerenbedrijven van de initiatiefnemers van het nieuwste ommetje: de familie Luijben en de familie Van Alphen.

Ver verwijderd van het verkeer waardoor de stilte overheerst. Zoals het Oude Maasje de parels Hedikhuizen, Herpt, Oudheusden, Heusden, Heesbeen en Doeveren in het landschap aaneen rijgt, zo zouden meerdere ommetjes de schakels van een lange ketting kunnen zijn. Als initiatiefnemer van het 1e Ommetje Herpt-Oudheusden en nauw betrokken bij de realisatie van het Ommetje Hedikhuizen, zie ik een samenwerking tussen de Natuur- en Milieuvereniging, de Heemkundekring, de Agrarische Natuur Vereniging en de gemeente Heusden als kans voor de ontwikkeling van een lange afstand wandelpad genaamd; LAW het Oude Maasje. Struinen langs de waterkant, weg van het motorisch verkeer en het vertellen van de geschiedenis van het Oude Maasje en het verband tussen de Maasdorpen. Dat is wat mij voor ogen staat en wat ik zie als doel.’

De Agrarisch Natuur Vereniging Oostelijke Langstraat (ANV) mede-initiatiefnemers Raas Luijben en Joost van Alphen door een routebeschrijving en uitgebreide aanvullende informatie van het Ommetje Hedikhuizen op haar website ommetje-hedikhuizen te zetten. Een routebeschrijving kunt u hier beschrijving Ommetje Hedikhuizen uitprinten.

Startpunt en eindpunt is café De Ploeg, Heusdensestraat 2 in Herpt. Tegenover het café ligt een parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats duikt de wandelaar meteen het agrarische gebied in en maakt een tocht van 9,5 km. De mogelijkheid is aanwezig om de tocht te verkorten tot 8 km. De tocht kan ook worden verlengd tot 15 km met het Ommetje Herpt-Oudheusden.

Hoge wandelschoenen zijn aan te raden en voor kinderwagentjes of rollators is het terrein volstrekt onbegaanbaar. De hond mag niet mee, want hij zou een parasiet bij zich kunnen dragen waar het vee ziek van kan worden. Boterhammetjes en een thermoskan koffie mee en het Ommetje is goed voor een heerlijke ochtend of middag in de Hedikhuizensche natuur.

De route is bewegwijzerd en opgenomen in het wandelknooppuntennetwerk.
Hier Flyer 0mmetje Hedikhuizen vindt u een korte beschrijving van het ommetje Hedikhuizen.

Hier ommetje Hedikhuizen in knooppuntennetwerk vindt u een overzicht van het knooppuntennetwerk.

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid