Home > Duurzaamheid > Repair Cafe > Jaarverslag Repair café 2013


23-03-2014
Jaarverslag Repair café 2013
In het voorjaar werd het Repair Café Heusden opgericht.
Zij is aangesloten bij de Stichting Landelijke Repair Café: www.repaircafe.nl/heusden

Het doel is het - samen met deskundige vrijwillige reparateurs - repareren van kapotte spullen. Op deze manier wordt reparatiekennis overgedragen en behouden en worden veel spullen gered van hun weg naar de vuilnisbelt. Bovendien wordt de hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken beperkt, evenals de CO2-uitstoot.

Het initiatief ontstond vanuit de commissie duurzaamheid: Noor Peters en Marian van der Linden. Norbert Luypen (inmiddels uitgeroepen tot vrijwilliger van 2013) sloot zich hierbij aan. Welzijnsorganisatie ContourdeTwern stelde gratis ruimte ter beschikking in buurthuis de Stulp in Drunen. Een aantal sponsoren, Rotary Heusden, de Lions Drunen, Stichting Abdij Mariënkroon gaven een financiële bijdrage zodat de benodigde materialen aangeschaft konden worden.
Twintig enthousiaste deskundige vrijwilligers meldden zich om de reparaties uit te voeren. Zij kunnen reparaties op het gebied van kleding, leer, elektrische apparaten, computers, speelgoed, kleine meubels, fietsen et cetera uitvoeren.

Het eerste Repair Café werd op 30 mei 2013 geopend door Harry Nijënstein door het repareren van een doorgeknipt lint.
Het was meteen volle bak en ook de twee volgende Repair Café’s op 29 augustus en 31 oktober trokken veel bezoekers met hun kapotte draagbare spullen.

Wat er zoal gerepareerd werd: fietsbanden, naaimachines, senseo-apparaten, stofzuigers, computers, lampen, stoelpoten, fietsverlichting, zomen van kledingstukken, gaatjes van motten in truien, leren riemen en tassen, videoapparaten, koffiezetapparaten, transistorradio’s, strijkijzers et cetera. Ongeveer driekwart van de aangeboden spullen kon gemaakt worden. De rest kon nu met een gerust hart weggegooid worden.

Gerepareerde spullen, tevreden bezoekers, een gezellige sfeer: dat is de opbrengst van het Repair Café. Dat wordt mogelijk gemaakt door de fantastische inzet van alle vrijwilligers.

Marian van der Linden

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid