Home > Beheer natuurgebieden > Natuurgebieden algemeen > Verslag van de Bomenexcursie


05-09-2014
Verslag van de Bomenexcursie
Verslag van de Bomenexcursie.

In het kader van het project Toekomstbomen, hebben we op 23 augustus een excursie gehad naar enkele oude bijzondere bomen.
Ton Stokwielder, die al vele jaren met zijn bedrijf zorg heeft voor de vele oude bomen in onze regio was vandaag onze excursieleider.
Als eerste fietsten en wandelden we naar de eeuwenoude dikke eik in de Drunense duinen.

Ton vertelde over het onderhoud en de verzorging, voor zo’n grote oude eik. Erg belangrijk is dat je de boom niet vol in de zon zet door zijn omringende concurrenten aan de zuidzijde weg te halen. De bodem waar de warmte van de zon dan op terecht komt is funest voor de vele bodemschimmels. De bodemschimmels (mycorrhiza) , die helemaal verweven zijn met de haarwortels van de boom zorgen er voor dat de boom heel veel extra water en zouten kan opnemen. Soms wel 10 maal zoveel als wanneer de schimmels ontbreken. De eik heeft een opkikkertje gekregen door toevoeging van fiks wat kuubs kalkrijke grond .

Na de eik, de grove den en de beuk fietsten we naar de oude Tamme kastanje op de Pessaert. Een boom met vele wonden. Takken zijn afgebroken, vele holten zijn ontstaan, een groot deel is jaren geleden zelfs afgebroken. Maar hij staat er nog en biedt aan vele dieren en vogels onderdak. In de vele gaten hebben door de jaren heen uilen, boomklevers, mezen, spreeuwen, kauwen, holenduiven, hoornaars en vleermuizen hun jongen grootgebracht. Ook deze boom heeft enkele jaren terug een opknapbeurt gehad . En gelukkig dit jaar zien we heel veel fris en groen blad!

Bij de Zilveresdoorn op het talud van het Drongelens kanaal sloten we onze excursie af. Het was zeer interessant, we hebben veel geleerd. Maar het belangrijkste is dat we het geleerde kunnen toepassen bij de verzorging van de door ons uitgekozen toekomstbomen.

(Joost van Balkom)

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid