Home > Duurzaamheid > Repair Cafe > Repair Café


28-09-2014
Repair Café
Heeft u een kledingstuk dat kapot is of een elektrisch apparaat dat niet meer functioneert? In onze wegwerpmaatschappij gooien we het dan meestal meteen weg.
Gelukkig kunt u sinds 1 ½ jaar met uw kapotte spullen, één maal in de twee maanden, terecht bij het Repair Café, in buurthuis de Stulp in Drunen.

We hebben alle briefjes, die de bezoekers en reparateurs, de afgelopen keren invulden geïnventariseerd. Op die briefjes vullen de bezoekers in wat ter reparatie aangeboden wordt. Na afloop schrijven de reparateurs er op of reparatie wel of niet gelukt is, of dat ze een advies hebben gegeven zodat reparatie later alsnog kan plaatsvinden.

Wat werd er zoal aangeboden en gerepareerd:
Kledingstukken:
- zomen van broeken en rokken ingekort
- naden dicht genaaid
- gaten en scheuren gemaakt
Lederwaren:
- riem gemaakt
- hengsel opnieuw bevestigd
Fietsen:
- verlichting gemaakt
- band geplakt
- slag uit wiel gehaald
- standaard vastgezet
- versnelling gemaakt
Meubels:
- loszittende stoelpoten werden vast gelijmd
Elektrische apparaten:
- speaker, naaimachines, senseo-apparaten, platenspeler, stofzuigers, stroomstrijkijzer, projector, kerstverlichting, cd-spelers, koffiezetapparaten, afstandsbediening, broodrooster, scheerapparaat, computers, videorecorders, ringleiding voor slechthorenden, walkman, babyfoon, et cetera.
Van alle kapotte spullen en apparaten die gebracht werden kon 2/3 gerepareerd worden. Dat scheelt een hoop afval! De diagnose dat iets niet meer te repareren valt, zorgt ervoor dat de eigenaars het dan met een gerust hart kunnen weggooien.

Voorbeelden van apparaten waarvan het niet lukte ze te repareren:
- een stofzuiger, de motor bleek verbrand te zijn, een blender waarvan de thermische beveiliging doorgebrand was, een te oude laptop, een stofzuiger die volgens de reparateur bij aankoop al van een te slechte kwaliteit was, een schroefboormachine, een decoupeerzaag, et cetera.
Vooral senseo-apparaten blijken in de praktijk moeilijk te repareren.
Zo toog wethouder Margo Mulder op 10 april jl. naar het Repair Café met haar kapotte senseo-apparaat. Ze vertelde bij binnenkomst dat het lampje wel brandt en knippert maar dat het apparaat verder niets doet.
Jeroen, één van de vele deskundige vrijwilligers, heeft zijn uiterste best gedaan het apparaat te repareren, maar dat is niet gelukt.


De eerst volgende Repair Cafés vinden plaats op:
donderdagavond 9 oktober en 13 november
U bent van harte welkom met uw draagbare, kapotte spullen en apparaten. Een team van enthousiaste, deskundige, vrijwillige reparateurs staat weer voor u klaar, evenals koffie en thee.


tekst en foto: Marian van der Linden

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid