Home > Duurzaamheid > Duurzaamheid algemeen > Ik krijg het er benauwd van!


13-10-2014
Ik krijg het er benauwd van!
Het is een gewone dag in maart, het is tegen 18.00 uur en ik loop richting mijn keukendeur. Er staat een westen wind en de stank van de houtkachel van onze buurman is verschrikkelijk.

Deze situatie doet zich bij meerdere richtingen voor, niet alleen bij westen wind maar ook bij noordwest, bij noord en bij oost en niet te vergeten bij windstilte. Waarom het stoken van de houtkachel de laatste 2 jaar zo populair is bij de verschillende buren aan weerskanten, is voor mij een raadsel.

Natuurlijk ook wij hebben een houtkachel voor een koude winterdag. Toen wij hier kwamen wonen ervaarden wij het als een vorm van luxe om bij gelegenheid een houtvuurtje te kunnen maken. Ik ben opgegroeid met de kolenkachel, veel stof en altijd in de gaten houden. Mijn ouders waren heel blij dat met de komst van ons aardgas en er een gashaard werd aangeschaft. Later had ik alleen maar centrale verwarming in huis.

Stank en overlast werd in mijn jeugd veroorzaakt door de raffinaderijen in het Botlekgebied. We hadden in huis een kaart hangen met de tekst wat te doen bij calamiteiten; sluit ramen en deuren, stem af op Hilversum 1 en blijf binnen. Vaak heb ik deze winter hieraan moeten terugdenken als één van de buren weer stankoverlast veroorzaakte. Wij hebben een extra dikke tochtstrip aangebracht, de roosters voorzien van speciale filters en de mechanische ventilators in huis worden in zo’n situatie uitgezet.

Het is een rare situatie dat er geen wetgeving is over de hoogte en plaatsing van schoorstenen. Er onbeperkt overlast veroorzaakt mag worden door het stoken van houtkachels en niet te vergeten in de zomermaanden door het stoken van vuurkorven, buitenhaarden en meer van dit gerei. Het lijkt dat fijnstof alleen in verband wordt gebracht met het rijden van auto’s; de katalysator, de APK-keuring, het elektrisch rijden, het experiment van panelen langs de rijksweg om fijnstof te absorberen, onderstrepen mijn vermoeden. Wanneer gaan we ook eens opletten wat er verder nog aan fijnstof wordt geproduceerd?

Naar aanleiding van dit probleem heeft het Brabants Dagblad een artikel geplaatst dd. 13-2-2014. Hierin wordt beweerd dat het stoken van hout echt een mannen ding is. Alleen al het scoren van hout door alert te zijn waar in de omgeving een boom naar beneden moet worden gehaald. Of voor een knap prijsje met de aanhanger een kuubje brandgraag eiken opladen bij een adresje dat alleen zij kennen. Wat veelal wordt vergeten is dat het hout nog niet droog genoeg is en de kachel een rendement heeft van haast niks, aldus.

In het zelfde artikel wordt de directeur van een bouwer van haardkachels uit Oirschot aangehaald. We zijn het stoken van het fikkie een beetje verleerd en daardoor veroorzaken we overlast. Daarom moet er voorlichting komen, strengere richtlijnen en de rendementseis moet met 40% omhoog, is zijn mening.

Ook in de Volkskrant is de discussie over het stookgedrag opgestart. In de krant van 28-2-2014 staan in het artikel een aantal tips, die ik hier graag zou willen aanhalen:
- Kachel top-down starten, door dikker hout op de aslaag te leggen, de aanmaakhoutjes daarop en bovenaan een aanmaakblokje.
- Het te stoken hout moet kurkdroog zijn en van tevoren al 2 dagen in huis worden bewaard in de buurt van de houtkachel.
- Het gekloofde hout minstens één jaar droog opslaan, liefst onder een afdak op de wind.
- Het vuur in de kachel nooit temperen dit leidt tot onvolledige verbranding dus fijnstof.
- De ruimte waar wordt gestookt goed ventileren mede voor een volledige verbranding.
- En ook heel fijn voor de omwonenden; stook niet bij mistig of windstil weer.

Wat kan de Natuur en Milieuvereniging doen?
Zoals op de website van houtrook.nl is te lezen:
• onze leden vragen om melding van stankoverlast te doen.
Dit kan bij de gemeente: info@heusden.nl en bij de provincie: mkc@brabant.nl.
• Voorlichting geven aan alle stookliefhebbers binnen onze gemeente.
• De gemeente benaderen over het opstellen van richtlijnen en wetgeving.

Hermien van Toorenburg
P.S. Zijn er leden die met mij ten strijden willen trekken op dit onderwerp? Ik hoor graag van u: hermienvantoorenburg@xs4all.nl

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid