Home > Duurzaamheid > Duurzaamheid algemeen > Vervang uw nog niet-kapotte koelkast


19-10-2014
Vervang uw nog niet-kapotte koelkast
Dat is het advies van MilieuCentraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische en betrouwbare informatie biedt over milieu en energie in het dagelijks leven. Vaak is de gedachte: als iets nog werkt niet weggooien, want dat is slecht voor het milieu. Volgens MilieuCentraal gaat dat niet altijd op. In elk geval niet voor koelkasten die ouder zijn dan een jaar of zeven.

Klinkt een A+koelkast aantrekkelijk? Pas op, want hij gebruikt twee maal zoveel stroom als een A+++koelkast! De aankoop van een superzuinige koelkast met A+++label is altijd een goede optie. Zelfs als uw huidige zeven jaar oude koelkast nog niet stuk is. Het klinkt raar, maar het is voor het milieu én voor uw portemonnee gunstig om hem te vervangen door een A+++model. Lees hieronder waarom.

Oude koelkasten en vriezers zijn energievreters. Koelkasten zijn de afgelopen decennia veel zuiniger geworden. Een gemiddelde koelvriescombi van zeven jaar oud gebruikt jaarlijks 350 kWh (85 euro, prijspeil 2014/2015) aan stroom. Eentje van twintig jaar oud jaagt er zelfs meer dan 500 kWh per jaar (120 euro, prijspeil 2014/2015) doorheen. Vergelijk dat met een nieuwe A+++ koelvriescombi die slechts 150 kWh per jaar gebruikt (35 euro, prijspeil 2014/2015). Door uw koelvriescombinatie van zeven jaar of ouder nu te vervangen door een ultrazuinige bespaart u jaarlijks 50 tot 100 euro aan stroomkosten. En het milieu is beter af, want de bespaarde energie compenseert ruimschoots de extra milieubelasting van het maken van de nieuwe koelkast.
Tijdens de campagne‘Energievreters pak ze aan!’ maakt u kans op uw aankoopbedrag retour als u tussen 13 oktober en 13 november 2014 een zuinige koelkast koopt. Daarnaast kunt u een koelkast met label A+++ ter waarde van 450 euro winnen als u via Advies op maat controleert of uw koelkast al toe is aan vervanging toe is.


© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid