Home > Beheer natuurgebieden > Programma en activiteiten > Landschapsbeheer


25-10-2015
Landschapsbeheer
De werkgroep landschapsbeheer telt nu 20 personen.
In verband met de veiligheid en de aansturing is dit voorlopig het maximum. Bovendien moet er ook voldoende werk zijn en voldoende materiaal om dit werk uit te voeren.

Voorheen werkten we tijdens de zomermaanden niet, maar het lijkt erop dat de mensen liever de handen uit de mouwen steken in de Baardwijkse overlaat dan dat zij naar het Spaanse strand of de Oostenrijkse bergen gaan! We hebben dus wekelijks doorgewerkt.
Op het eind van het voorjaar hebben we fruitbomen geplant in de eendenkooi “Ter Kwak” en de resterende bomen kregen een plaatsje op het Vlinderveld. Maar wat was het droog. Zouden de bomen aanslaan?
Gelukkig ziet het er nu goed uit, het geregeld water geven is niet voor niets geweest. Enkele bomen dragen zelfs al vrucht. En wat een namen: Roem van Altena, notarisappel, platte sterappel, advokaatpeer, yellow oosteind, Groene Keuleman, Zwijndrechtse wijnpeer.

Nadat het werk aan de rietschermen en de vangarmen van de eendenkooi klaar was, zijn de grienden aangepakt. De wilgen werden geknot. Daarna keerden we terug naar het bos van de Lange wiel om de prunus uit te steken. Weken zijn we hier bezig geweest. Tot eind augustus, want dan begint de tijd van het maaien. Eerst een deel van het natuurpark. Het stuk waar de koeien een jaartje waren geweerd en dus volstond met veel nectarplanten (en dus veel insecten) moesten we maaien. Het was een flinke lap, maar met zo’n grote groep ging het snel. Nu zijn we bezig op de Heidijk. De laatste prunus uitsteken, eiken opschot knippen en ruigtes maaien. Natuurlijk nemen we ook gelijk het zwerfvuil mee.

Tussendoor hebben we het wandelpad en de sluisjes bij de Sluiswiel schoongemaakt.
En dan de maand oktober. Eerst een werkmiddag met een afvaardiging van Alcoa. En dan gaan we op de Heidijk verder. Half oktober staat ook een rondje Nieuwkuijkse wiel op het programma samen met de omwonenden (zie elders in dit blad).
Het werk is afwisselend, de koffiepauze is gezellig, de werkers zijn niet te stoppen en de biodiversiteit gaat vooruit. Dus we gaan nog een tijdje door!!

Joost van Balkom
____________________________________________________________________

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid