Home > Duurzaamheid > Duurzaamheid algemeen > Blauwe bessen en E-nummers


10-09-2016
Blauwe bessen en E-nummers
n tien jaar tijd is de teelt van blauwe bessen in Nederland verdrievoudigd. Oorzaak: blauwe bessen zijn voor veel mensen een superfood geworden, ze staan bekend als super gezond.

Biologische blauwe bessen zijn misschien nog wel gezonder.
Maar wist je dat er in zowel gangbare als biologische blauwe bessen 12 stoffen voorkomen die een E-nummer hebben?

Hoe kan dat?
Veel stoffen die in levensmiddelen voorkomen hebben een E-nummer gekregen. Dat betekent dat ze onderzocht zijn, en veilig bevonden. Ook natuurlijke stoffen. E300 bijvoorbeeld. Dat is vitamine C, ook wel Lascorbinezuur genoemd. Dat kun je in een fabriek maken, maar het komt van nature in fruit voor. Precies hetzelfde stofje.

Soms wordt er geschreven over ‘goede en slechte E-nummers. ‘Natuurlijk’ zou dan ‘goed’ zijn, en ‘synthetisch’ zou gelijk staan aan ‘slecht’.

Maar ook natuurlijke stoffen kunnen erg giftig zijn. Bijvoorbeeld hydrazine in rauwe champignons, solanine in rauwe aardappels. En er zijn nog veel meer giftige planten. Als je daar teveel van binnenkrijgt loopt het niet goed met je af. Hetzelfde geldt trouwens voor water: als je daar vijf liter te snel van drinkt overleef je het ook niet. Teveel suiker of zout kan ook dodelijk zijn.

Alles is chemisch. Natuurlijke producten bevatten giftige en gezonde stoffen. Veel van de gezondheidsbevorderende stoffen in planten zijn licht giftig. In een lage dosering hebben ze een positieve invloed op ons lichaam, maar krijg je er te veel van binnen dan worden ze ongezond.

Blauwe bessen bevatten overigens ook methylparabeen, een conseerveermiddel. Gratis, uit de natuur. Naast E300 en methylparabeen bevatten blauwe bessen ook nog E306, E261a, E163b, E163e, E163f, E160a, E440, E221, E941, E948 en E290.

En zo blijven ze lekker en gezond.


(Bron: de Volkskrant)

Harry Nijënstein

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid