Home > Duurzaamheid > Duurzaamheid algemeen > Tips voor een duurzame tuin


18-09-2016
Tips voor een duurzame tuin
De tuin is de plek van het huis waar we misschien wel het allerliefst zijn. Waar we een lekker dutje doen in de schaduw en waar we met liefde tuinieren. Waar we spelen met onze kinderen. Waar we op een warme zomerdag genieten van een koel drankje en onze eigen groene oase. Met de volgende tips maak je er een duurzame(re) tuin van.

Insectenhotels en voederhuisjes
Met een insectenhotel biedt je onderdak aan lieveheersbeestjes, metselbijen, graafwespen, vlinders en andere interessante diertjes. Deze kleine helden bestuiven bloemen en zorgen voor een ecologisch evenwicht. Door een insectenhotel te plaatsen vergroot je de biodiversiteit van je omgeving.
Als het wat langer vriest of je in een buurt woont waarin iedereen tegels in de tuin heeft liggen is het belangrijk om vogels bij te voederen. Duurzaam thuis (www.duurzaamthuis.nl ) heeft allerlei leuke tips verzameld om zelf een huisje te bouwen.

Wormenbakken en GFT-kippen
Een kip kan iedere dag wel 175 gram GFT-afval opeten. Je kunt jouw groenafval dus prima kwijt in een kippenhok, en met een beetje geluk ligt er de volgende dag nog een vers eitje klaar ook! Denk er wel goed over na voor je zo’n diertje aanschaft. Ze hebben natuurlijk wel tijd, ruimte en aandacht nodig. Bovendien kan je bodem vervuild raken als je kippen te weinig ruimte hebben. Meer info over kippen houden (of redden) lees je op http://www.tuinadvies.nl/artikels/kippen_in_de_tuin.htm.
Wil je wel je groenafval kwijt maar geen kippen in je tuin? Dan is een wormenbak misschien wel iets voor jou. In een bak met 1 kilo wormen kan je wel 3,5 kilo keukenafval per week kwijt!

Regentonnen en waterschuttingen
Wist je dat we gemiddeld wel 2200 liter drinkwater in onze tuin gieten? En uit een ander artikel in deze Natuurlijk blijkt dat al het regenwater dat uit de lucht valt en uit onze tuin wegstroomt de riolen en straten doet overstromen.
Bovendien is regenwater niet alleen heel gezond voor je tuin, maar kan je er ook prima je ramen of auto mee wassen. Gelukkig zijn er verschillende ontwerpen om al dat water goed te benutten. Zo kan je in een regenton enorme hoeveelheden regenwater opslaan en makkelijk gebruiken met een aftapkraan. Hopelijk gaat de gemeente dit ondersteunen. En anders of kun je een regenton vinden op bijvoorbeeld RainWinner (www.rainwinner.nl).

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen
Het is natuurlijk een beetje raar om aan de ene kant een insectenhotel aan te prijzen en aan de andere kant tips te geven om diertjes te bestrijden. Toch is het jammer als je moestuin wordt opgegeten door allerlei kleine diertjes. Gelukkig zijn er natuurlijke mengsels die je kunnen helpen. Zo schijnt een mengsel van brandnetels te helpen tegen luizen en kan je slakken lokken met bier. Meer suggesties zijn te vinden op http://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/milieuvriendelijke-bestrijdingsmiddelen/.

Plantenruilfeestje
Organiseer eens een plantenruilfeestje in plaats van dat je naar het tuincentrum gaat. Wie weet hebben jouw vrienden en kennissen nog leuke planten, struiken, bloemen of zaden die jij juist graag wilt en andersom. Hetzelfde geldt natuurlijk voor tuinmeubels, parasols, barbecues en andere dingen in je tuin. Samen heb je vaak veel meer dan je denkt, bovendien is het hartstikke gezellig en help je te voorkomen dat de afvalberg nog groter wordt!
(Bron: https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/tips-voor-eenduurzame-tuin) (Als je naar de versie van Natuurlijk op onze site gaat hoef je de links niet overtikken, maar kun je er gewoon op klikken!)

Harry Nijënstein

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid