Home > Natuureducatie > Natuureducatie algemeen > Adieu aan de Bessentuin... Welkom aan de Bloementuin


15-01-2017
Adieu aan de Bessentuin... Welkom aan de Bloementuin
Piet Smeekens is gestopt met zijn bessentuin. Na 44 jaar houdt hij het voor gezien. Veel mensen zullen het missen.

In 1972 kocht Piet samen met een vriend een halve bunder grond van “de burgemeester van Giersbergen”: Jan van Helvoirt. Voor 1,5 gulden per m2 vrij op naam.
Aanvankelijk was het alleen maar grasland voor een pony. Langzamerhand breidde hij zijn domein uit tot bijna 3 hectares. De ingang werd verschillende keren verlegd.
Deze liep eerst via de huidige kampeerboerderij van Muskens: een recht van overpad – stammend uit 1876 – waarbij twee karren beladen met musterd elkaar moesten kunnen passeren.

Om wat geld bij te verdienen plantte Piet kerstbomen. Maar om het hele jaar door inkomsten te hebben, ging hij na 3 jaar over op het kweken van groentes: boerenkool, peulen, bonen, peen….. In 1987 maakte hij de definitieve overstap naar de blauwe bes. Gezond, lekker, exclusief en vrij gemakkelijk te telen! Via de Blauwe Bessen Studieclub in Limburg deelden de kwekers hun ervaringen.

Tegelijkertijd was er volop ruimte om zijn natuurhart te laten spreken. Met behulp van Brabants Landschap werd er een plan opgesteld: poelen en een sloot werden gegraven, knotwilgen geplant en houtwallen aangelegd. Onder zijn handen (en met hulp van o.a. André van Drunen) groeide er een waar paradijsje.

Steeds meer vogels vonden hun weg naar de enclave: putters, het ijsvogeltje, goudvinken. Ruim 50 soorten zijn er waargenomen. Ík bewonderde er een paartje mandarijn eenden. Wonderschoon…om nooit te vergeten.

Maar Piet nadert de 70 jaar. Tijd om er mee te stoppen. De bessenstruiken zijn gerooid, de stobben weggehaald. Volgend jaar wordt er een bloemrijk grasland ingezaaid. Nog meer aantrekkingskracht voor insecten, vlinders, bijen en vogels.Tegenwicht tegen de “groene woestijnen” die je overal ziet?

Nu is er tijd om met zijn vrouw een dagje er op uit te trekken, bijvoorbeeld naar de vlindertuin in Luttelgeest. Zijn daar nog meer soorten te bewonderen dan de dertig verschillende dagvlinders aan de Duinweg? Piet: dank voor je gastvrijheid en tot ziens!

(Noor Peters – van Dijk)

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid