Home > Communicatie > Overige artikelen > Bijzondere paddenstoelen


25-09-2017
Bijzondere paddenstoelen
Nu het najaar in aantocht is zien we overal al de verschillende paddenstoelen tevoorschijn komen als vruchten van in de voedingsbodem aanwezige mycelia of zwamvlokken van hogere schimmels.

Er is een enorme variatie in vorm, kleur en standplaats en elke soort stelt weer eigen eisen aan de leefomgeving. De vliegenzwam is hierbij wel een van de meest aansprekende soorten.
Maar het loont zeker de moeite ook eens aandacht te besteden aan minder bekende soorten die qua vorm en levenswijze minstens zo boeiend zijn.

Zo kunnen we van juni tot oktober op dood hout van loof- of naaldbomen het nestzwammetje tegenkomen. De vruchtlichamen zijn ongeveer 10-15 mm hoog, tot een paar centimeter breed. De sporenkapsels, die met een dunne navelstreng aan de bekerwand vastzitten, lijken wel op eitjes in een nestje.

Bij een regenbui worden deze kapsels door er op vallende druppels weggeslingerd, waardoor nieuwe groeiplaatsen kunnen ontstaan wanneer deze kapsels op een geschikt substraat terechtkomen.

Het nestzwammetje is zeker niet zeldzaam, maar door de kleinere afmetingen valt het minder op. Toch de moeite waard om er eens naar uit te kijken !
Piet de Bont


© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid