Home > Natuurstudie > Inventarisatie-weidevogels > Help mee weidevogels beschermen


08-02-2018
Help mee weidevogels beschermen
Binnenkort is het weer voorjaar en dan leggen alle vogels een ei!
Weidevogels als de kievit doen dat in onze omgeving meestal op de akker. Maar die akker moet soms ook in dezelfde periode ingezaaid of op een andere manier bewerkt worden. Op dat moment is het werk van de weidevogelbeschermers heel belangrijk. Zij helpen de boer om het nest, de eieren en de jonge vogels te beschermen.

Agrarische Natuurvereniging Oostelijke Langstraat wil hiervoor een weidevogelgroep opzetten en zoekt dus mensen, die komend voorjaar willen meedoen. Ook ouders met opgroeiende kinderen vanaf een jaar of tien zijn welkom, want het is een leuke activiteit om buiten samen bezig te zijn.
Het Brabants Landschap biedt vrijwilligers een gratis cursus aan van twee avonden.
Meer informatie hierover vind je op deze website: www.brabantslandschap.nl.

Als je tijd hebt om die te volgen ben je helemaal goed voorbereid op het komende broedseizoen. Je maakt daar kennis met alle aspecten van het weidevogelbeschermingswerk.
Je hoeft geen vogelkenner te zijn. Vrijwilligers worden de eerste tijd in het veld begeleid door een veldmedewerker van het Brabants Landschap.
Je leert dus al doende op welk gedrag van de vogels je moet letten en wat je precies moet doen. Het ontdekken waar je nesten of jongen kunt verwachten is een van de mooist aspecten van het werk. Je moet goed kunnen lopen, ook over oneffen terrein en van eind maart tot eind juni minimaal 1 (vaste) dag per week beschikbaar zijn, weer of geen weer. Goed schoeisel en een verrekijker zijn belangrijk.
De vrijwilligers werken veel samen met de boeren.

Meer informatie kun je vragen bij WeidevogelsOL@gmail.com of 06 1009 7859.

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2020
Vogelgeluid