Home > Communicatie > Overige artikelen > Natuur in de Wijk


28-03-2018
Natuur in de Wijk
Niet alleen in het buitengebied van de gemeente Heusden vinden we rijke natuur, ook binnen de bebouwde kom, midden in de wijk, komen we pareltjes tegen.
Een van die pareltjes ligt in de Churchillstraat in Drunen. Gewoon op een plaats tussen twee scholen, op een plaats waar ouders dagelijks hun kinderen naar school brengen. Hier langs de kant van de weg groeit geweldige klimop tot boven in de kruin van de boom.
De klimop, die de boom beschermt tegen zonnebrand, verdamping en schade. De klimop is een van de weinige laatbloeiende planten en is daarom een bron van voedsel voor vogels en vlinders. Deze klimop heeft afgelopen herfst tot de vorst van onder tot boven enorm gebloeid. Tot laat in de winter kon je hier het gezoem van de insecten horen Allemaal op zoek naar nog een beetje eten. En toen de vorst kwam doken veel vlinders in deze klimop om te overwinteren. Nu zie ik vogels de boom invliegen, wellicht om een nest te maken, want deze altijdgroene plant geeft beschutting en bescherming. Niet alleen voor het dierenleven is deze plant belangrijk, ook voor ons mensen doet hij zijn best door de lucht te reinigen op effectieve wijze. Het is een hardnekkig fabeltje dat klimop slecht is voor bomen. Klimop veroorzaakt geen schade door ingroeien of insnoeren en is geen concurrent voor water of voedingsstoffen van de boom. Klimop is geen lichtconcurrent in de kroon en ook vormt hij geen statische belasting voor de boom. De klimop is geen parasiet. Hij leeft niet van de boom, hij leeft er mee samen. Daarom hopen we dat deze struik nog tientallen jaren de Churchillstraat mag sieren.
Joost van Balkom

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid