Home > Overig nieuws > Overige artikelen > Geocachers in actie tegen de processierups


08-03-2020
Geocachers in actie tegen de processierups
Een groep van 25 vrijwilligers heeft afgelopen zaterdag in het natuurgebied langs de Heidijk werkzaamheden verricht in het kader van de natuurlijke bestrijding van de processierups. Dit alles gebeurde onder leiding van de Natuur en Milieuvereniging gemeente Heusden.

De vrijwilligers hebben zich aangemeld via een zogenaamd geocaching event. Geocaching is een hobby waarbij men met een gps op zoek gaat naar schatten (caches) die door andere geocachers zijn verstopt. De plaats van deze caches is op internet te vinden. Wereldwijd zijn er op dit moment ca. 2.5 miljoen mensen die deze hobby uitoefenen. Geocachers zijn over het algemeen mensen die de natuur een warm hart toedragen, daarom organiseren ze regelmatig events waarbij gewerkt wordt in de natuur, bijvoorbeeld het verwijderen van afval uit het bos.

Na ontvangst met koffie en gebak in de Emmamolen hebben vier teams 60 nestkastjes opgehangen langs het fietspad. Het resultaat was direct zichtbaar: bij één nestkastje kwam al een pimpelmees binnen vliegen terwijl de ladder nog tegen de boom aan stond. Op deze dag is bij vier nestkastjes waargenomen dat een vogel het nestkastje van binnen heeft verkend. Dit belooft veel goeds voor het broedseizoen. Er hangen nu zoveel nestkastjes dat een processierups zich wel 3x zal bedenken voordat hij hier een nest gaat beginnen ????

Een ander team is aan de slag gegaan om de Amerikaanse vogelkers te verwijderen. Deze plant hoort niet in dit gebied thuis en woekert zo snel dat andere planten geen kans krijgen. Door de plant te verwijderen zal de biodiversiteit in het gebied toenemen, waardoor er ook andere natuurlijke vijanden van de processierups zullen verschijnen. Verwijderen van de vogelkers is zwaar werk, bij de meeste mensen stond het zweet op het voorhoofd. Er werd in goed teamverband gewerkt en ondertussen veel gelachen. Het enthousiasme in de groep was groot en vrijwel iedereen wil volgend jaar graag weer meedoen.

Het project is mogelijk gemaakt met subsidie van de gemeente Heusden en sponsoring van de Emmamolen.

In de Emmamolen werden alle vrijwilligers beloond met een uitstekend verzorgde lunch.

Rond het terras van de Emmamolen zijn ook een aantal nestkastjes opgehangen. De hoop is dat wandelaars en fietsers het komend seizoen met een gerust hart hier kunnen genieten van af- en aanvliegende vogeltjes.
© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2021
Vogelgeluid