Home > Communicatie > Overige artikelen


Overige artikelen


14-06-2018
Privacyreglement en privacyverklaring
Om aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te voldoen heeft het bestuur in de vergadering het Privacyreglement en privacyverklaring vastgesteld. Dat was nodig vanwege Europese wetgeving die per 25 mei jl. is ingevoerd.

Het reglement bevat alle onderdelen. De verklaring beperkt zich tot het informeren van bezoekers aan onze website.

Privacyregelement
Privacyverklaring

29-04-2018
Zonnebloemwedstrijd
Afgelopen zondag gaf de Natuur en Milieuvereniging gemeente Heusden het startschot voor een zonnebloemwedstrijd. Tijdens het Voorjaarsfestival voor Vrolijke Vlinders en Blije Bijen kregen bezoekers gratis zonnebloemzaden. Wie aan het eind van het seizoen de grootste zonnebloem heeft krijgt als prijs een ballonvaart aangeboden. Andere prijzen zijn zadenpakketten, kruidenpakketten, waardebonnen, etc.
Aanmelden voor de wedstrijd kan via info@natuurenmilieuheusden.
Iedereen kan meedoen, ook als je zelf zonnebloemzaden hebt geregeld en gezaaid.

Zonder insecten geen groente, fruit, zaden en geen voedsel meer. De zonnebloem is een van de lievelingsbloemen van de bijen. Daarnaast is de zonnebloem een opvallende en decoratieve verschijning in de tuin. In Heusden een zomerlang genieten van tuinen vol zoemende en fladderende diertjes.
En als kroon op al je werk van bloemen en zonnebloemen vertroetelen: kans op een ballonvaart met BallonAIRpoort: de ballon met de koeien erop.

17-04-2018
Voorjaarsfestival voor Vrolijke Vlinders en Blije Bijen
Op zondagmiddag 22 april a.s. organiseert de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) het eerste Voorjaarsfestival voor Vrolijke Vlinders en Blije Bijen.

Plaats van de activiteiten: rondom het onderkomen van de Heemkundekring op het terrein van Mariënkroon, Abdijlaan 8 in Nieuwkuijk.

Een actieve doe-, zaai&plant- en kunst uit afvalmiddag die in het teken staat van natuur, milieu en gezondheid. Voor kinderen onder begeleiding van hun (groot)ouders. Toegang is gratis; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Graag wel van tevoren aanmelden via info@natuurenmilieuheusden.nl

Een van de belangrijkste activiteiten is het maken van Blije Bijen Ballen. Deze ballen bestaan uit klei, speciale compost en inheemse bloem- en kruidenzaden. Ze kunnen op (kale) plekken ‘weggegooid’ worden, om zo overal kleurige bloemen en kruiden te laten groeien die dan leiden tot ‘bloemrijke oases’. Doel is om de achteruitgang van de bijen- en vlinderstand te stoppen, en waar mogelijk om te zetten in een vooruitgang.
Verder is er onder andere 'Kunst uit afval', plantjes verspenen, zaaien en gesminckt worden. Ook is er informatie over vlinders van de Vlinderstichting, over ekologisch tuinieren van VELT en over bijen van de Bijenvereniging.
Er is een imker en er zijn verschillende gezonde versnaperingen, van bijvoorbeeld zaden en fruit. Versnaperingen die er zonder de bijen niet zouden zijn geweest. Kwekerijen verlenen medewerking met bloemrijke plantjes en kruiden, en er is een proeverij van eetbare bloemen uit de natuur en nog veel meer.

Kom gezellig met de hele familie of de hele buurt naar het Voorjaarsfestival voor Vrolijke Vlinders en Blije Bijen. De middag begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur.

We stellen het op prijs als u voor het 'Kunst uit afval' project zelf materiaal meeneemt. Breng daarvoor geschikt afval van thuis of van uw werk mee. Je kunt van afval nog zoveel moois maken. We gaan er Kleurige Kunst van maken.
Neem ook een eierdoos mee om de blije bijen ballen mee naar huis te kunnen nemen. Na een paar dagen mag je dan een kaal saai plekje in jouw buurt met de ballen begooien! De Blije Bijen Ballen zijn de enige (zaad)bommetjes die gezond en goed zijn om in de natuur weg te gooien. Misschien wil je ook nog wel een ‘Ik...je naam...heb hier gezaaid voor de bijen, blijf AF’ pin knutselen.
Breng ook wc-rolletjes mee om stekjes in te kunnen planten. Ook deze mag je meenemen. De stekjes kun je thuis in de tuin of in de vensterbank verder laten groeien en ook hiermee zorg je voor vele kleurige bloemetjes.
Doe verder niet je mooiste of nieuwste kleren aan. Samen gaan we Heusden opfleuren! Kom je ook?

Meer Blije Bijen en Vrolijke Vogels en Vlinders
Zondag 22 april is het wereldwijd 'De dag van de aarde'. Een jaarlijkse (feest)dag met activiteiten die tot doel hebben mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop. Daarnaast is het op zaterdag 21 en zondag 22 april ook het weekend van de eerste 'Nationale Bijen-telling' en zondag 22 april ook nog 'de Nationale Zaai-dag' om te zorgen voor het voedsel en nectar voor vlinders, vogels, hommels, insecten en zo ook de bijen te helpen. Maar ook om ons te helpen. Bijen zorgen namelijk voor de bestuiving van mooie bloemen waar we van kunnen genieten maar bijen zorgen ook voor bestuiving van de bloemen van ons voedsel, van groente en fruit. De (wilde) bijen zijn echter aan het uitsterven. Het is 5 voor 12 voor de bijen. Maar ook voor ons zelf!

Minder afval
In onze natuur zien we steeds meer afval verschijnen. Het weggooien van al die lege plastic flesjes en blikjes, door zowel volwassenen en kinderen, zorgen voor grote problemen. Vogels denken bijvoorbeeld dat dit plastic voedsel is, eten ervan en sterven dan. Door spuiten met gif sterven bijen en hommels, er komen meer huizen en stenen en in tuintjes meer tegels en steeds minder groen en minder voedsel daardoor voor de dieren. We moeten nu echt goed voor onze natuur gaan zorgen.

Help al dat afval uit de natuur te halen en de bijen, hommels en de vlinders er weer in!!
Helpt u mee zodat Heusden de groenste en bloemrijkste gemeente van de regio wordt, waar zowel mens, bijen, vlinders en vogels blij van worden? In heel Heusden gezellige groene en bloemrijke tuinen, buurten en bermen? Dat kan met uw/jouw hulp!

Voor aanmelden en het laatste nieuws van het Voorjaarsfestival voor Vrolijke Vlinders en Blije Bijen: www.natuurenmilieuheusden.nl


28-03-2018
Natuur in de Wijk
Niet alleen in het buitengebied van de gemeente Heusden vinden we rijke natuur, ook binnen de bebouwde kom, midden in de wijk, komen we pareltjes tegen.
Een van die pareltjes ligt in de Churchillstraat in Drunen. Gewoon op een plaats tussen twee scholen, op een plaats waar ouders dagelijks hun kinderen naar school brengen. Hier langs de kant van de weg groeit geweldige klimop tot boven in de kruin van de boom.
De klimop, die de boom beschermt tegen zonnebrand, verdamping en schade. De klimop is een van de weinige laatbloeiende planten en is daarom een bron van voedsel voor vogels en vlinders. Deze klimop heeft afgelopen herfst tot de vorst van onder tot boven enorm gebloeid. Tot laat in de winter kon je hier het gezoem van de insecten horen Allemaal op zoek naar nog een beetje eten. En toen de vorst kwam doken veel vlinders in deze klimop om te overwinteren. Nu zie ik vogels de boom invliegen, wellicht om een nest te maken, want deze altijdgroene plant geeft beschutting en bescherming. Niet alleen voor het dierenleven is deze plant belangrijk, ook voor ons mensen doet hij zijn best door de lucht te reinigen op effectieve wijze. Het is een hardnekkig fabeltje dat klimop slecht is voor bomen. Klimop veroorzaakt geen schade door ingroeien of insnoeren en is geen concurrent voor water of voedingsstoffen van de boom. Klimop is geen lichtconcurrent in de kroon en ook vormt hij geen statische belasting voor de boom. De klimop is geen parasiet. Hij leeft niet van de boom, hij leeft er mee samen. Daarom hopen we dat deze struik nog tientallen jaren de Churchillstraat mag sieren.
Joost van Balkom

04-02-2018
Einde aan een tijdperk
Vele vele jaren heeft Peter van de Velden natuurwandelingen voor onze vereniging verzorgd. Meestal binnen de gemeente, soms er buiten. Bij regen, zonneschijn, storm, sneeuw, vorst: Peter was er altijd.

Wegens teruglopende belangstelling is besloten te stoppen met deze wandelingen. Er voor in de plaats komen inventarisatie-wandelingen. Peter, bedankt, mede namens alle wandelaars.

31-01-2018
Dieren in Hoogwater
Iedereen heeft waarschijnlijk wel gehoord over het hoge water dat in onze rivieren aanwezig is. Dat het een spectaculair gezicht is weet niet iedereen. Een gunstige bijkomstigheid is dat de dieren zich ook wat makkelijker laten zien. Zie bijgaande foto's van de Bever die door ons lid Piet van Helvoort zijn gemaakt in het Munnikenland nabij Slot Loevestein bij Poederoijen in de Bommelerwaard.
Met een beetje geluk laat ook de Roerdomp zich van dichtbij zien. En als u gaat kijken wordt u ook getrakteerd op heel veel verschillende watervogels. Onder andere Brandgans, Kolgans en Grauwe gans, Krakeend, Kuifeend, Tafeleend, Pijlstaart, Smient, Wintertaling enzovoort. Vanaf de dijken is al dat moois goed te zien.10-12-2017
Minicursus tuinvogels herkennen
Leer alle vogels in je tuin kennen! Welke vogels zie je in jouw tuin?
Wat is het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees, of een ringmus en een huismus?

De KNNV organiseert samen met de Jaarrond Tuintelling een minicursus tuinvogels als voorbereiding op de Nationale Tuinvogeltelling op 27 en 28 januari 2018. Deze cursus is geschikt voor mensen die meer willen weten over vogels en voor beginnende vogelaars.

De cursus bestaat uit twee delen, een theorie en een praktijkexcursie. Onder de knop aanmelden kunt U alle data en locaties zien waar deze cursus gegeven wordt. nuari kan je op 11 plaatsen meedoen. Aanmelden

28-10-2017
Alarmfase ‘rood’ voor natuur en biodiversiteit in Nederland
Uit Duits onderzoek blijkt dat 76% van de insecten is afgenomen in de afgelopen 27 jaar. Wetenschappers zeggen dat het in Nederland niet anders is. Dat is zeer alarmerend nieuws. Er moet nu iets gebeuren. Daarom heeft Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel een petitie opgezet onder de naam #CodeRoodvoorNatuur. Deze actie wordt ondersteund door vele natuur- en milieuorganisaties in Nederland.

Wat kun jij doen?
• Teken de petitie
• Deel het via Facebook en Twitter met de hashtag #CodeRoodvoorNatuur
• Mail het naar je vrienden
De petitie wordt op 31 oktober om 12 uur aangeboden aan de nieuwe regering op het Plein in Den Haag.

Ga voor meer info naar brabantslandschap.nl

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid