Home > Nieuws


Nieuws

23-09-2017
Samentuinen: Open middag Samentuin De Zwollemoer
Ruim 3,5 jaar geleden veranderde een paardenweitje in een samentuin. De tuiniers genieten van gezellig samen buiten bezig zijn tussen poelen, houtwal en knotwilgen. En ze oogsten en smullen van ecologische groente, kruiden en fruit uit de eigen tuin.

Lees verder...

23-09-2017
Ommetjes : Jaarverslag Ommetjes
In januari en februari is in overleg met Walter Tuerlings van Scala scholen en is met enkele agrariërs onderzocht hoe het Ommetje Herpt aantrekkelijker voor scholieren gemaakt kon worden. Hiervoor is een Natuurleerrouteboekje ontwikkeld.

Lees verder...

23-09-2017
Artikelen C. van der Meijden: Emotionele intelligentie
Zijn we slim en gevoelig genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? Vroeger werd in de westerse wereld het denken over het ontstaan van het leven op aarde voornamelijk bepaald door de joods-christelijke verhalen uit de bijbel, waarin God de levende wezens schiep, ieder naar hun eigen aard, waaronder de mens. De mens kreeg de opdracht de aarde te onderwerpen en te heersen over alle levende wezens. Tegenwoordig zegt men het iets vriendelijker: de mens als rentmeester van de aarde.

Lees verder...

17-09-2017
Duurzaamheid algemeen: Wie fietst leeft langer en gezonder
Fietsen is gezond, dat weten we natuurlijk al een tijd. Maar uit recent onderzoek blijkt pas goed hoe groot het effect van fietsen is op je welbevinden. Dat leidt zelfs tot een langer leven: elke minuut dat je fietst leef je langer, zou je kunnen zeggen.

Lees verder...

17-09-2017
Columns R. Schalken: Heel Heusden Bespaart!
Het is lente, het mooiste seizoen dat er is. Alles in de natuur komt weer opnieuw tot leven. Je wordt gewoon vrolijk van het frisse groen, het jonge uitschot en de uitbundige bloesem. En dan ga ik niet mopperen over dingen die niet goed gaan of ronduit teleurstellend zijn op het gebied van duurzaamheid en/of natuur en milieu. Ik wil een positieve boodschap brengen, niet als een soort pseudo-dominee, maar gewoon als een gezellige groene Jet (op leeftijd), die enthousiast is over Energiek Heusden en de gemeente Heusden, op dit vlak.Lees verder...

17-09-2017
Inventarisatie-planten: Plantengroep 2016
Hier een overzicht van de activiteiten van de plantengroep. De groep bestaat uit 15 personen. Hier van zijn enkelen, door gebreken, niet meer in staat om mee het veld in trekken. Maar Mia, ons plantenvrouwtje, zit thuis te wachten op de inhoud van de broodtrommel. Dan kan zij aan de slag, als het nog nodig is. Maar Mia kan ook haar hart ophalen op het Duinoordpad in Drunen.

Lees verder...

11-09-2017
Duurzaamheid algemeen: Jaarverslag Duurzaamheid NMVH 2016
NMVH werkgroep duurzaamheid bestaat uit duurzaamheid, Repair Café en samentuinen. Met samentuinen proberen we het “samen tuinieren” met lokale bewoners te stimuleren. De werkgroep initieert het kiezen van een geschikte locatie, zet de benodigde 1e stappen samen met lokale bewoners, draagt zorg voor de eerste benodigdheden en draagt dan het initiatief over aan de lokale bewoners.Lees verder...

11-09-2017
Overige artikelen: Jaarverslag PR en Ondersteuning
In 2016 zijn drie uitgaven van Natuurlijk verschenen. In februari een uitgave met 55 pagina’s, in juli 43 pagina’s en in december weer 43 pagina’s. Samenstelling en redactie was in handen van Noor Peters, de eindredactie en distributie werd verzorgd door Wil Maaijwee.

Lees verder...

11-09-2017
Duurzaamheid algemeen: Wind op land
In Nederland komen steeds meer windmolens te staan. Elke provincie heeft een eigen doelstelling die in het SEREnergieakkoord is afgesproken. Maar die doelstelling wordt niet overal gehaald. Natuur- en Milieuorganisaties betreuren dit, maar zien wel kansen.


Lees verder...

03-09-2017
Inventarisatie-weidevogels: Nieuwsbrieven Weidevogels
De Weidevogelbeschermingsgroep Waalwijk, werkzaam in Waalwijk en Heusden, blijft actief. We ontvingen twee nieuwsbrieven.

Lees verder...

03-09-2017
Overige artikelen: Meer toezicht in Brabantse natuur
Opsporingsambtenaren die actief zijn in de buitengebieden van Noord-Brabant krijgen meer vrijheid. Door afspraken die gemeenten, waterschappen, natuurbeheerders en de provincie maakten, mogen zij ook optreden buiten hun eigen werkgebied.

Lees verder...

03-09-2017
Duurzaamheid algemeen: Deze helden leven zonder afval; en jij?
In Nederland produceren we per persoon zo’n anderhalve kilo afval per dag. Dat betekent dat de gemiddelde Nederlander per jaar wel 500 kilo huishoudelijk afval per jaar produceert! De helft van al dat afval leveren we gescheiden in zodat het hergebruikt kan worden, maar de andere helft kan een grote schade aan het milieu toebrengen.

Lees verder...

27-08-2017
Overige artikelen: NatuurStreken
Het is een tijdje stil geweest, maar er is weer een aflevering van “NatuurStreken” uitgekomen. Samen met vrjwilligers zijn we op zoek gegaan naar de laatste Grutto’s.Lees verder...

27-08-2017
Overige artikelen: Natuurrijk ’s-Hertogenbosch
In een eerdere uitgave van Digituurlijk kondigden we al een nieuwe serie ‘Natuurrijk’ op Omroep Brabant aan.

De uitzending van 28 april ging grotendeels over stadsnatuur in Den Bosch en de Bossche Broek. Maud gaat met stadsecoloog Johan Mees op pad in Den Bosch. Aan de orde komen muurleeuwenbek, huiszwaluwen en bevers. Mensen die vaker in Den Bosch komen zullen de locaties herkennen.


Lees verder...

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2017
Vogelgeluid