Home > Over ons > Overige artikelen


Overige artikelen


18-04-2020
Geocachers in actie tegen de processierups
Een groep van 25 vrijwilligers heeft zaterdag 7 maart in het natuurgebied langs de Heidijk werkzaamheden verricht in het kader van de natuurlijke bestrijding van de processierups. Dit alles gebeurde onder leiding van onze vereniging.

Na ontvangst met koffie en gebak in de Emmamolen hebben vier teams 60 nestkastjes opgehangen langs het fietspad. Het resultaat was direct zichtbaar: bij één nestkastje kwam al een pimpelmees binnen vliegen terwijl de ladder nog tegen de boom aan stond. Een ander team is aan de slag gegaan om de Amerikaanse vogelkers te verwijderen. Foto’s van de dag kun je vinden in onze fotogalerij

18-04-2020
Tel mee in het jaar van de Wilde Eend
De eerste eendenkuikens zwemmen al rond. Dat betekent dat het publieksonderzoek in het Jaar van de Wilde Eend van start gaat. Hoe kan het dat een van onze bekendste watervogels al jarenlang in aantallen achteruit gaat? Help mee met het beantwoorden van deze vraag door kuikens te tellen.

Ga voor meer informatie over dit onderzoek naar naturetoday. (Foto: Annie van Bokhoven)


18-04-2020
Gevolgen van Corona
Tot onze spijt is niet meer toegestaan nog bijeenkomsten te organiseren; dit duurt in elk geval tot 1 juni. We hebben uiteraard begrip voor de genomen maatregelen. Voor ons betekent dit, dat een aantal geplande activiteiten niet meer door kan gaan: onder andere de bijeenkomsten in het kader van Dorpsnatuur-in-Heusden-Venne-Oost, Repair Cafés, onze Jaarvergadering en landschapsbeheer. Zodra duidelijk is wanneer de beperkingen worden opgeheven, en het weer mogelijk wordt om bijeenkomsten op een verantwoorde manier te organiseren, zullen we je daarover berichten. En laten we tot die tijd doorgaan met het in acht nemen van de geadviseerde maatregelen.


18-04-2020
Heusden … een groene gemeente – alle libellen verzameld
Inmiddels is onze vierde glossy verschenen; ditmaal over libellen in de gemeente Heusden. Alle leden hebben een exemplaar ontvangen. Geen lid? Dan kun je hem kopen bij boekhandel Sikkers in Drunen en bij Zin In Boeken in de vesting Heusden. De prijs van deze nieuwste glossy is € 5.95.

Je kunt ook kiezen voor het lidmaatschap van de NMVH. Dit kost 12 euro per jaar. En dan krijg je er gratis een glossy bij. Aanmelden kan via www.natuurenmilieuheusden.nl/nl/aanmelden

08-03-2020
Geocachers in actie tegen de processierups
Een groep van 25 vrijwilligers heeft afgelopen zaterdag in het natuurgebied langs de Heidijk werkzaamheden verricht in het kader van de natuurlijke bestrijding van de processierups. Dit alles gebeurde onder leiding van de Natuur en Milieuvereniging gemeente Heusden.

De vrijwilligers hebben zich aangemeld via een zogenaamd geocaching event. Geocaching is een hobby waarbij men met een gps op zoek gaat naar schatten (caches) die door andere geocachers zijn verstopt. De plaats van deze caches is op internet te vinden. Wereldwijd zijn er op dit moment ca. 2.5 miljoen mensen die deze hobby uitoefenen. Geocachers zijn over het algemeen mensen die de natuur een warm hart toedragen, daarom organiseren ze regelmatig events waarbij gewerkt wordt in de natuur, bijvoorbeeld het verwijderen van afval uit het bos.

Na ontvangst met koffie en gebak in de Emmamolen hebben vier teams 60 nestkastjes opgehangen langs het fietspad. Het resultaat was direct zichtbaar: bij één nestkastje kwam al een pimpelmees binnen vliegen terwijl de ladder nog tegen de boom aan stond. Op deze dag is bij vier nestkastjes waargenomen dat een vogel het nestkastje van binnen heeft verkend. Dit belooft veel goeds voor het broedseizoen. Er hangen nu zoveel nestkastjes dat een processierups zich wel 3x zal bedenken voordat hij hier een nest gaat beginnen ????

Een ander team is aan de slag gegaan om de Amerikaanse vogelkers te verwijderen. Deze plant hoort niet in dit gebied thuis en woekert zo snel dat andere planten geen kans krijgen. Door de plant te verwijderen zal de biodiversiteit in het gebied toenemen, waardoor er ook andere natuurlijke vijanden van de processierups zullen verschijnen. Verwijderen van de vogelkers is zwaar werk, bij de meeste mensen stond het zweet op het voorhoofd. Er werd in goed teamverband gewerkt en ondertussen veel gelachen. Het enthousiasme in de groep was groot en vrijwel iedereen wil volgend jaar graag weer meedoen.

Het project is mogelijk gemaakt met subsidie van de gemeente Heusden en sponsoring van de Emmamolen.

In de Emmamolen werden alle vrijwilligers beloond met een uitstekend verzorgde lunch.

Rond het terras van de Emmamolen zijn ook een aantal nestkastjes opgehangen. De hoop is dat wandelaars en fietsers het komend seizoen met een gerust hart hier kunnen genieten van af- en aanvliegende vogeltjes.
26-02-2020
Timmeren maar!
Kinderen van de buitenschoolse opvang “BSO Sport Kids” van Mikz Kinderopvang zijn druk in de weer geweest met hamers, spijkers en hout. Zij timmerden, samen met vrijwilligers vanonze vereniging gemeente Heusden, nestkastjes voor vogels.
De kasten moeten nog geschilderd worden, daarna worden ze opgehangen in het gebied van de Heidijk. Door extra vogels naar het gebied te trekken proberen we de biodiversiteit te vergroten waardoor de overlast van de eikenprocessierups op een natuurlijke wijze wordt bestreden.
De kasten worden opgehangen langs de Heidijk, vanaf de Emmamolen in Nieuwkuijk tot aan de kruising met de Vendreef in Vlijmen. In het gebied ten westen van de Nieuwkuijksestraat hangen al veel nestkastjes. In het najaar gaan de kinderen van de buitenschoolse opvang op onderzoek uit om te kijken welke vogel in zijn kastje heeft gebroed. Binnenkort start er nog een timmersessie met een andere groep kinderen van deze BSO.

26-01-2020
Eikenprocessierups in Heusden
Dit jaar start een nieuwe werkgroep om de processierups op natuurlijke manier te bestrijden en tegelijk de biodiversiteit te bevorderen.
 
Het gebied langs de Heidijk is gekozen als pilot gebied, omdat hier veel overlast is voor wandelaars, fietsers en aanwonenden en de conventionele bestrijding hier moeilijk is. We gaan hier nestkastjes en vleermuiskasten ophangen, heide inzaaien en Amerikaanse vogelkers verwijderen. We voeren dit project uit in samenwerking met de gemeente Heusden. De gemeente is erg enthousiast over dit project en heeft een subsidie toegekend van 4000 euro.

Ga voor het hele plan naar www.natuurenmilieuverenigingheusden.nl

foto: Wilhelmien Marti

11-01-2020
Stikstof problematiek in Europa, Nederland en ook in Heusden
Wil je weten hoe het zit met de stikstofproblemen in Nederland, dan kun je op youtu.be in een filmpje van een paar minuten een goede uitleg krijgen.

Zondag met Lubach kwam tot de conclusie dat de veehouderij flink moet inkrimpen om het stikstofprobleem effectief aan te pakken. Helder en compleet uitgelegd en nog erg grappig ook, op vpro.nl.

D66 Heusden organiseerde een avond over de stikstofproblematiek in Heusden. De presentaties zijn te vinden op heusden.d66.nl

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2020
Vogelgeluid